UPDATE Putin a mobilizat trupe la granita armeano-azera, dupa ce a semnat acordul de incetare a focului intre Armenia si Azerbaidjan

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 16:00
8810 citiri
UPDATE Putin a mobilizat trupe la granita armeano-azera, dupa ce a semnat acordul de incetare a focului intre Armenia si Azerbaidjan
FOTO Pixabay

Azerbaidjanul si Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capat ostilitatilor in conflictul din Nagorno-Karabah care marcheaza victoriile militare azere dupa sase saptamani de lupte, relateaza AFP.

UPDATE 15:53: La primele ore ale zilei de marti, 10 noiembrie, Rusia a mobilizat trupe la granita armeano-azera sub formula deja consacrata de "mentinere a pacii". Aceste trupe au fost desfasurate oficial in urma unui acord de incetare a focului - prezentat "de pace" la Moscova - intre Azerbaidjan si separatistii armeni din Nagorno-Karabah. Un acord fragil care a starnit bucurie la Baku si furie la Erevan, unde postul premierului Nikol Pasinian este amenintat, relateaza Adevarul.

1.960 de militari rusi au fost trimisi marti pentru a se implanta la granita dintre Armenia si Azerbaidjan si in coridorul care separa Armenia de Nagorno-Karabah.

STIREA INITIALA: "La 9 noiembrie, presedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan si presedintele Federatiei Ruse au semnat o declaratie anuntand o incetare a focului total si incetarea tuturor actiunilor militare in zona de conflict din Nagorno-Karabah", a anuntat presedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat in noaptea de luni spre marti.

Potrivit lui, beligerantii isi pastreaza in baza acestui acestui acord, care a intrat in vigoare luni la 21:00 GMT, "pozitiile pe care le ocupa".

Presedintele azer Ilham Aliev a salutat o "capitulare" a Armeniei.

"Am spus ca ii vom alunga pe (armeni) de pe pamantul nostru ca pe niste caini si am facut-o", a afirmat presedintele azer, calificandu-l pe premierul armean drept "las" pentru ca nu a semnat declaratia comuna in fata camerelor.

Intr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, premierul armean a spus anterior ca "a semnat o declaratie cu presedintii Rusiei si Azerbaidjanului privind incetarea razboiului in Karabah". El a calificat aceasta initiativa drept "incredibil de dureroasa pentru mine si poporul nostru".

"Am luat aceasta decizie (de a semna acordul) dupa o analiza aprofundata a situatiei militare", a scris de asemenea Pashinyan pe Facebook, referindu-se la ofensiva fortelor azere.

La scurt timp dupa anuntarea acordului, mii de manifestanti furiosi s-au adunat in fata sediului guvernului armean si sute dintre ei au ajuns in incinta, spargand ferestre si jefuind birouri, inclusiv o sala de consiliu, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fata locului.

"Nikol este un tradator", au scandat manifestantii.

Separatistii armeni si fortele azere se lupta de la sfarsitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatista azera sprijinita de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel putin 1.300 de morti din 27 septembrie, potrivit unor bilanturi partiale. Azerbaidjanul nu a anuntat niciodata pierderi militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Ascensiunea și legăturile presupuse cu Rusia ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pun în alertă oficialii din Berlin. ”AfD continuă să se poarte ca o...
#acord, #incetare a focului, #Armenia, #azerbadjan, #Rusia, #Vladimir Putin , #stiri internationale