Cine salvează Africa, continentul care devine de nelocuit?

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 17:37
3890 citiri
Cine salvează Africa, continentul care devine de nelocuit?

Criza climatică va lovi continentul african cu o gravitate de neimaginat, avertizează un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Uniunea Africană și alți parteneri. Pentru multe milioane de oameni de pe continentul african, schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială acută.

Potrivit raportului, încălzirea globală și consecințele sale sunt resimțite mai puternic în Africa decât în alte regiuni ale globului. Anul 2020, a fost unul dintre cei mai călduroși ani din ultimii zece, de când au început măsurătorile. Temperatura a fost cu 0,86 grade Celsius peste media din cele trei decenii anterioare anului 2010.

Prin creșterea temperaturilor, condiții meteorologice extreme și modificarea precipitațiilor, schimbările climatice agravează criza foametei în Africa, iar oamenii sunt nevoiți să părăsească continentul. Până în 2030, 118 milioane de persoane care trăiesc cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi ar urma să fie afectate de secetă, inundații sau căldură extremă. În 2020, se estimează că 1,2 milioane de persoane au fost strămutate din cauza furtunilor și inundațiilor, potrivit raportului.

Prințul Harry și Leonardo DiCaprio fac echipă pentru a salva Delta Okavango din sudul Africii

Prințul Harry a reușit să-l convingă pe Leonardo DiCaprio să-l urmeze în lupta sa pentru conservarea Deltei Okavango din sudul Africii. Cei doi solicită încetarea imediată a forajelor petroliere din această regiune, care se întinde în Angola, Botswana și Namibia, ale căror numeroase râuri servesc ca sursă de apă pentru aproape un milion de oameni.

Exploatarea petrolului a fost o amenințare de când Reconnaissance Energy Africa, o companie canadiană, a obținut licența de forare pe o suprafață de 21.000 de kilometri pătrați.

„Credem că acest lucru va echivala cu jefuirea ecosistemului pentru profit. Este mai bine să lăsați anumite lucruri să rămână în pământ. Iată un exemplu”, au declarat prințul Harry și activistul și poetul Reinhold Mangundu într-o scrisoare deschisă publicată de The Washington Post. La rândul său, Leonardo DiCaprio a postat un videoclip pe Instagram, îndemnându-și fanii să semneze această scrisoare deschisă.

Ghețarii din Africa vor dispărea în 20 de ani

Schimbările climatice au un impact asupra zonelor cu ghețari din Africa. „Micșorarea rapidă a ultimilor ghețari rămași în Africa de Est, care se așteaptă să se topească complet în viitorul apropiat, arată pericolul unor schimbări iminente și ireversibile în sistemul terestru”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. În Africa mai există încă trei câmpuri de gheață tropicală.

Potrivit raportului, masivul din Kenya va rămâne fără ghețari până în anii 2030, acesta fiind unul dintre primele lanțuri muntoase de pe glob. Kilimanjaro din Tanzania și Munții Rwenzori din Uganda ar putea rămâne, de asemenea, fără gheață în anii 2040. Creșterea nivelului mării pe coastele sudice ale Africii este deja peste media globală.

Poluarea masivă a lacului Victoria. Cel mai mare lac din Africa este pe moarte

Lacul Victoria, al doilea ca mărime lac de apă dulce din lume și cel mai mare din Africa, este grav afectat din cauza poluării: scurgeri de ape uzate, îngrășăminte, gunoaie și deșeuri din plastic aruncate de comunitățile unde infrastructurile de sănătate colective sunt adesea inexistente. Lacul, care a fost multă vreme o sursă de viață și hrană pentru locuitorii săi din Uganda, Kenya și Tanzania, este transformat într-o fosă septică gigantică. În ciuda acestei constatări triste și a unei lupte care pare atât de greu de câștigat, tinerii au decis să se implice pentru a sensibiliza locuitorii.

Criza climatică va avea un impact și mai mare asupra fluxurilor de migrație la nivel mondial în viitor. Consecințele indirecte ale crizei climatice, cum ar fi infestarea cu dăunători, recesiunea economică și instabilitatea politică, vor împinge, de asemenea, milioane de oameni în sărăcie extremă.

Citeste si:
Un fenomen neobișnuit va ”lovi” Arctica: Schimbări dramatice din Groenlanda până în Rusia VIDEO
Un fenomen neobișnuit va ”lovi” Arctica: Schimbări dramatice din Groenlanda până în Rusia VIDEO
O echipă de oameni de știință de la universități din Canada, Statele Unite, Marea Britanie și Finlanda, care a realizat un studiu despre Arctica, dă un avertisment serios omenirii, privind...
197 de țări au semnat Pactul Climatic de la Glasgow după încheierea COP26. China și India rămase nemulțumite de înțelegere
197 de țări au semnat Pactul Climatic de la Glasgow după încheierea COP26. China și India rămase nemulțumite de înțelegere
COP26 s-a încheiat, sâmbătă, cu adoptarea Glasgow Climate Pact, acord semnat de cele 197 de părţi prezente, în ciuda unor rezerve şi dezamăgiri exprimate de mulţi. Adoptarea...