Alerta aeriana in Indonezia. Vulcanul Sinabung a erupt din nou

Joi, 13 August 2020, ora 14:38
2987 citiri
Alerta aeriana in Indonezia. Vulcanul Sinabung a erupt din nou
Foto: Pixabay

Vulcanul indonezian Sinabung a intrat din nou in faza de eruptie, joi, cu o serie de explozii in urma carora cenusa expulzata din crater a ajuns pana la doi kilometri altitudine, ceea ce a declansat o alerta aeriana si a starnit temeri privind scurgerile de lava pe versanti, informeaza agentia AFP.

Aceasta este cea de a opta eruptie in mai putin de o saptamana a acestui vulcan situat pe insula Sumatra. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale importante.

Ultima eruptie letala a vulcanului indonezian a avut loc in anul 2016.

Autoritatile au emis o alerta pentru aeronavele care circula in apropierea vulcanului. "Exista posibilitatea unor alte eruptii, iar companiile aeriene trebuie sa fie in alerta", a declarat Raditya Jati, purtator de cuvant al agentiei pentru gestionarea catastrofelor naturale.

Starea de alerta a fost mentinuta la al doilea cel mai inalt nivel. Autoritatile au delimitat o zona de cinci kilometri in jurul vulcanului in care accesul este interzis dupa o eruptie care a avut loc luni si au avertizat asupra riscului de scurgeri de lava.

''Locuitorii sunt sfatuiti sa poarte masti daca ies din case pentru a se proteja de efectele nocive ale cenusii vulcanice asupra sanatatii'', a precizat purtatorul de cuvant.

Activitatea vulcanului a reinceput in 2010, dupa o pauza de patru sute de ani. Dupa o perioada de calm, a avut loc o alta eruptie, in 2013 si de atunci activitatea vulcanului s-a intetit. Saisprezece persoane au murit in 2014 si sapte in 2016.

In 2018, peste patru sute de persoane si-au pierdut viata dupa un tsunami format in urma unei eruptii vulcanice, ce a lovit brusc coastele sudice ale insulei Sumatra si extremitatea vestica a insulei Java.

Indonezia, un arhipelag format din 17.000 de insule si insulite care s-a format prin convergenta a trei mari placi tectonice - indo-pacifica, australiana si eurasiatica -, este localizata pe centura de foc a Pacificului, o zona cu activitate seismica ridicata si eruptii vulcanice frecvente, gazduind circa 130 de vulcani activi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vulcan, #Indonezia, #alerta aeriana, #eruptie, #Sinabung , #stiri internationale