Alerta aeriana in Indonezia. Vulcanul Sinabung a erupt din nou

Joi, 13 August 2020, ora 14:38
2700 citiri
Alerta aeriana in Indonezia. Vulcanul Sinabung a erupt din nou

Vulcanul indonezian Sinabung a intrat din nou in faza de eruptie, joi, cu o serie de explozii in urma carora cenusa expulzata din crater a ajuns pana la doi kilometri altitudine, ceea ce a declansat o alerta aeriana si a starnit temeri privind scurgerile de lava pe versanti, informeaza agentia AFP.

Aceasta este cea de a opta eruptie in mai putin de o saptamana a acestui vulcan situat pe insula Sumatra. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale importante.

Ultima eruptie letala a vulcanului indonezian a avut loc in anul 2016.

Autoritatile au emis o alerta pentru aeronavele care circula in apropierea vulcanului. "Exista posibilitatea unor alte eruptii, iar companiile aeriene trebuie sa fie in alerta", a declarat Raditya Jati, purtator de cuvant al agentiei pentru gestionarea catastrofelor naturale.

Starea de alerta a fost mentinuta la al doilea cel mai inalt nivel. Autoritatile au delimitat o zona de cinci kilometri in jurul vulcanului in care accesul este interzis dupa o eruptie care a avut loc luni si au avertizat asupra riscului de scurgeri de lava.

''Locuitorii sunt sfatuiti sa poarte masti daca ies din case pentru a se proteja de efectele nocive ale cenusii vulcanice asupra sanatatii'', a precizat purtatorul de cuvant.

Activitatea vulcanului a reinceput in 2010, dupa o pauza de patru sute de ani. Dupa o perioada de calm, a avut loc o alta eruptie, in 2013 si de atunci activitatea vulcanului s-a intetit. Saisprezece persoane au murit in 2014 si sapte in 2016.

In 2018, peste patru sute de persoane si-au pierdut viata dupa un tsunami format in urma unei eruptii vulcanice, ce a lovit brusc coastele sudice ale insulei Sumatra si extremitatea vestica a insulei Java.

Indonezia, un arhipelag format din 17.000 de insule si insulite care s-a format prin convergenta a trei mari placi tectonice - indo-pacifica, australiana si eurasiatica -, este localizata pe centura de foc a Pacificului, o zona cu activitate seismica ridicata si eruptii vulcanice frecvente, gazduind circa 130 de vulcani activi.

Citeste si:
Un indonezian a capturat un crocodil de peste patru metri doar cu o frânghie. Bărbatul, considerat un erou în comunitate VIDEO
Un indonezian a capturat un crocodil de peste patru metri doar cu o frânghie. Bărbatul, considerat un erou în comunitate VIDEO
Un bărbat indonezian a fost lăudat de consătenii săi pentru că a capturat un crocodil de 4,3 metri pe insula Sulawesi folosind doar o frânghie. Reptila uriașă poate fi văzută într-un...
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...