Problemele in serie pentru Amiral Kuznetov, portavionul "pe carbuni" al Rusiei. Kremlinul cere urgentarea lucrarilor de modernizare

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 11:32
54214 citiri
Problemele in serie pentru Amiral Kuznetov, portavionul "pe carbuni" al Rusiei. Kremlinul cere urgentarea lucrarilor de modernizare
Singurul portavion al Rusiei este in lucrari de modernizare FOTO Wikipedia

Modernizarea batranului portavion rus Amiral Kuznetov, sigurul portavion din dotarea Federatiei Ruse, se pare ca nu decurge deloc cum planuia Serghei Soigu, ministrul rus al apararii.

Problemele se tin scai de portavionul Amiral Kuznetov, dupa ce in luna martie Judecatoria districtului Oktyabrsky a decis punerea sub arest, pentru doua luni, a directorului general al Centrului de reparatii navale Zvezdochka din Murmansk, acuzat de delapidarea a 45 milioane de ruble (aproximativ 600.000 USD) din fondurile alocate reparatiei portavionului, scrie publicatia Defense Romania.

Soigu e nemultumit de cum decurge modernizarea portavionului Amiral Kuznetov

Recent, ministrul rus al apararii a inspectat lucrarile de reparatie si modernizare la care portavionul Amiral Kuznetov este supus. Iar lui Serghei Soigu nu i-a placut ce a vazut, scrie publicatia rusa Nezavisimaya Gazeta. Rusii au dificultati mari cu modernizarea, iar programul este si asa in intarziere.

Extinderea docului santierului naval unde e reparat si modernizat portavionul nu a fost pusa in aplicare, desi acest lucru s-a decis inca din urma cu cativa ani, fapt pentru care lucrarile intampina probleme. Amintim ca in 2018 s-a scufundat docul plutitor PD-50 la care se afla atunci portavionul.

Sursa citata precizeaza ca in luna aprilie, in procesul de modernizare sunt implicate aproximativ 400 de persoane, dar Soigu s-a aratat nemultumit de stadiul lucrarilor. Acesta a cerut solutii pentru a gasi forta de munca si procurarea echipamentelor necesare pentru ca lucrarile sa se deruleze mai rapid. Practic, Soigu vrea sa se lucreze fara incetare pentru finalizarea modernizarii portavionului Amiral Kuznetov.

Solicitarea lui Soigu e in contradictie cu conducerea centrului de reparatii navale, pentru care extinderea docului e departe de a fi o prioritate, mai scrie sursa citata.

Amiral Kuznetov are o istorie plina de incidente in ultimii ani

Rusii de la Nezavisimaya Gazeta citeaza opinia unor experti militari care atrag atentia ca oricum modernizarea portavionului nu e decat o solutie temporara, avand in vedere faptul ca "portavionul Amiral Kuznetov e depasit din toate punctele de vedere". Dar, asa cum semnaleaza si jurnalistii rusi, construirea unui nou portavion nu a trecut inca de faza de macheta in Rusia.

Problemele pe care santierul naval le intampina sau devalizarea fondurilor sunt departe de a fi singurele cu care portavionul rus s-a confruntat din 2017 de cand a intrat in reparatii.

In octombrie 2018, o macara de 15 metri inaltime a cazut pe puntea navei, a afectat pompele si a scufundat docul plutitor PD-50 la care portavionul era ancorat. Iar un an mai tarziu, in decembrie 2019, un incendiu puternic a cuprins batranul portavion rus Amiral Kuznetov. Rusii spun insa ca pagubele nu sunt insemnate, nava va fi modernizata, urmand sa reinceapa misiunile pe mare din 2022.

Ultima misiune a singurul portavion rus dateaza din noiembrie - decembrie 2016, in Mediterana, cand Amiral Kuznetov a luat parte la operatiuni in cadrul razboiului din Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Rusia, #armata Rusia, #Amiral Kuznetov, #stiri internationale , #stiri internationale