Criza din Belarus. Analist: "Federatia Rusa nu poate nici sa il sustina pe Lukasenko, nici sa isi indeparteze populatia"

Joi, 20 August 2020, ora 13:48
6661 citiri
Criza din Belarus. Analist: "Federatia Rusa nu poate nici sa il sustina pe Lukasenko, nici sa isi indeparteze populatia"
FOTO: Hepta.ro

Belarus trece printr-o criza puternica dupa ce Aleksandr Lukasenko, presedintele din ultimii 26 de ani, a fost reales, iar opozitia sustine ca votul a fost fraudat. Protestele au inceput in 10 august si continua sa ia amploare, fiind inregistrate si trei decese cauzate violentelor din timpul manifestatiilor.

Iulian Chifu, analist de politica externa si director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, a explicat, pentru Ziare.com, care ar fi miza Federatiei Ruse in criza din Belarus, dar si care este importanta acordului dintre Federatia Rusa si Republica Belarus privind functionarea a doua centre militare de comanda ale armatei ruse de pe teritoriul republicii. Acordul ar trebui sa expire in 7 iunie 2021, fiind incert ce se va intampla mai departe, daca se va prelungi sau nu.

Criza din Belarus, un pericol pentru Rusia

Iulian Chifu sustine ca Federatia Rusa nu are o miza in criza din Belarus, ci, din contra, criza ameninta Rusia, pe "pe principiul dominoului".

"In Rusia sunt deja manifestatii de protest masive. Nu intamplator astazi principalul oponent al lui Putin este in coma la spital, ca urmare a unei otraviri, ne spune purtatoarea sa de cuvant, deci o eliminare, cum s-a intamplat si cu fostul oponent, Boris Nemtov, care a fost asasinat langa Kremlin", spune Iulian Chifu.

Federatia Rusa, prinsa la mijloc

Iulian Chifu mai explica si faptul ca Rusia nu poate nici sa il sustina vizibil pe Lukasenko, dar nici sa isi indeparteze populatia care protesteaza.

"Lukasenko a permis inducerea unui zvon cum ca ar fi sustinut de Moscova si ca ar merge la Moscova. Purtatorul de cuvant al lui Putin a spus ca presedintele Rusiei nu are asa ceva in agenda, ca nu se va intalni cu Lukasenko. Nu poate sa isi alieneze populatia, care protesteaza legitim. Nu este o populatie care protesteaza pe pozitii anti-ruse, ci anti-Lukasenko", declara Iulian Chifu.

Pierderea populatiei din Ucraina, o istorie pe care Rusia nu vrea sa o repete

Pierderea populatiei ucrainiene este un precedent pe care Rusia nu vrea sa il repete in Belarus, mai arata analistul. "Federatia Rusa are deja o experienta cu pierderea populatiei ucrainiene, pe care a pierdut-o pe mana sa, dupa Maidanul din Ucraina. In februarie 2014, sustinerea pentru integrarea Ucrainei in NATO era de 17 procente. In august, dupa anexarea Crimeei si inceputul agresiunii militare din estul Ucrainei, sustinerea a ajuns la 72 de procente", spune Iulian Chifu.

Cum poate profita Rusia de conflictul intern din Belarus?

"Rusia va profita de acest conflict intern din Belarus, proiectandu-si propriile interese, fie ca ramane un Lukasenko foarte slab, contestat, fara legitimitate, fie ca vine o putere noua, care nu are toate experientele si toate instrumentele", raspunde Iulian Chifu.

Centrele militare pe care armata rusa le are in Belarus au, ca principal scop, apararea frontierelor vestice ale Belarusului in fata unei eventuale agresiuni, dupa cum explica Iulian Chifu.

Risca Rusia sa piarda acest acord?

Acordul expira in 7 iunie 2021, fiind incert ce se va intampla mai departe.

"Rusia isi va reinnoi acordurile in masura in care o noua putere de la Minsk va achiesa. O prelungire, in situatia de fata, ar putea sa puna gaz pe foc. Eu nu cred ca Rusia va forta, in momentul de fata, o prelungire a acordului cu actuala putere. Probabil ca Rusia va evita sa semneze asemenea acorduri si se va prelungi tacit, fara sa se faca tam-tam cu aceasta situatie", considera Iulian Chifu.

Cele doua solutii ale Federatiei Ruse

"Dupa mine, Federatia Rusa are doua solutii. Prima, de a consuma foarte rapid finalul acestei crize cu o forma de negociere, fara implicare externa, fie, din contra, va trebui sa determine o negociere intre Lukasenko si opozitie, astfel incat aceasta confruntare din strada sa nu mai dureze foarte mult", concluzioneaza Iulian Chifu.

Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat marți, 26 martie, că atacatorii care au comis masacrul de săptămâna trecută la o sală de concert din Moscova au încercat mai întâi...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Iulian Chifu, #Rusia, #Belarus, #acord, #baze militare, #Ucraina , #stiri internationale