Anchetă în Ungaria în urma scandalului de spionaj Pegasus

Joi, 22 Iulie 2021, ora 20:04

   

Anchetă în Ungaria în urma scandalului de spionaj Pegasus
Parchetul din Budapesta a anunţat joi deschiderea unei anchete, după dezvăluirile apărute duminică în presă conform cărora 300 de numere de telefon ar fi fost ţinta unor acţiuni de spionaj, relatează AFP.


"În urma mai multor plângeri, biroul procurorului a dispus deschiderea unei anchete privind o potenţială colectare neautorizată de informaţii confidenţiale", a precizat parchetul într-un comunicat.

Ancheta urmăreşte să stabilească faptele şi să determine dacă şi ce infracţiune a fost comisă, a adăugat parchetul.

După şase luni de investigaţii, un consorţiu de 17 media internaţionale a acuzat Ungaria că foloseşte, la fel ca Maroc, Mexic şi alte ţări, tehnologia de spionaj israeliană a grupului NSO împotriva societăţii civile.

Conform reţelei Forbbidden Stories, 300 de telefoane ale unor jurnalişti, avocaţi, aleşi sau oameni de afaceri au fost luate ca ţintă. Este un caz unic în Uniunea Europeană.Dezvăluirea a făcut valuri în Ungaria, acuzată cu regularitate de organizaţiile internaţionale că subminează statul de drept, de la revenirea la putere a premierului suveranist Viktor Orban în 2010.

Opoziţia liberală, reprezentanţi ai jurnaliştilor şi avocaţi au cerut o anchetă independentă.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a spus că este vorba de "un grup de media de stânga" care face "afirmaţii nefondate", "înghiţite de restul presei", "care urmează turma".

Potrivit juristului Mate Szabo, "acest tip de supraveghere este legal" de la o schimbare a legii în 2011. Este suficient un simplu acord din partea Ministerului de Justiţie pentru serviciile secrete.

Specialiştii subliniază absenţa unui control extern şi o încălcare a vieţii private, denunţate de altfel de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2016.

Vera Jourova, vicepreşedintă a Comisiei Europeană, a atras atenţia în cotidianul francez Le Monde că ar putea fi lansată o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu Pegasus, deoarece "nu pare să fi fost respectată protecţia datelor".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1853 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Vasile_Roaita
rank 5
Black Cube si KGB nu mint.
.
KPK1
rank 5
NSO.?.
Cei care au pus aripi Pegasusului si l-au pus pe piatza,nu-i intreaba nimeni de sanatate?.
Au pus la dispozitia unor guverne lipsite de raspundere si respect pentru cetateni si lege.
Te-o
rank 5
Ungaria se degradeaza pe zi ce trece!
In articol se afirma ca faptele sunt legale ca urmare a schimbarii legii......
Pai tocmai asta caracterizeaza regimurile sub evoluate.jocul de-a legile care genereaza monstruozitati sociale!
Si Putin a schimbat legile cum a vrut,devenind presedinte pe viata!
Poate mai schimba legile declarandu-se presedinte inclusiv post-mortem!!!
Orban si clica ce conduce actualmente Ungaria il urmeaza pas cu pas!
Surprinzatoare este lipsa de reactie a societatii civile maghiare,prin comparatie cu cea romaneasca,mult mai activa si alerta,care adus la blocarea actiunilor de distrugere a statului de drept roman!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor