Un medicament folosit in tratarea cancerului de sange ar putea fi folosit in tratamentul COVID-19

Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 12:19
2965 citiri
Un medicament folosit in tratarea cancerului de sange ar putea fi folosit in tratamentul COVID-19

Un studiu recent publicat in revista medicala Science arata ca dupa un an de cercetari, un medicament utilizat in tratamentul cancerului de sange ar putea avea efecte in tratarea COVID-19.

Studiul citat arata ca medicamentul, cunoscut sub numele de Aplidin, care a fost extras dintr-o creatura marina, si care apartine Pharma Mar, o companie spaniola, a fost testat pe cativa din pacientii cu COVID-19 din Spania.

Medicamentul nu este folosit si nici aprobat in tratamentul COVID-19, si este utilizat, conform RCP-ului, in tratamentul mielomului multiplu.

"Avem nevoie de noi medicamente", a spus Nevan Krogan, specialist in biologie moleculara la UCSF, cel care a condus un studiu impreuna cu Adolfo Garcia-Sastre, un specialist in virusologie de la Icahn School of Medicine de la Spitalul Mount Sinai din New York.

Nevoia de antivirale pentru cei infectati

"E de departe cel mai bun lucru pe care l-am vazut", au mai spus cercetatorii.

Potrivit acestora, vaccinurile dezvoltate de marii producatori sunt eficiente, insa exista o nevoie de antivirale pentru pacientii care sunt deja infectati.

In ultimul an, a fost facuta o harta a virusului, la nivel microscopic. UlteRior, echipa a incercat sa vada ce medicamente ar putea fi utile in tratarea infectiei, testand sute de medicamente care existau deja in piata.

Cum functioneaza Aplidinul

Cel care a fost eficient a fost Aplidinul.

"Concentratiile extrem de scazute ale medicamentului au ucis virusul in celulele pulmonare umane infectate si celulele similare de la maimute. Oamenii de stiinta au infectat, de asemenea, zeci de soareci cu virusul, oferindu-le COVID-19, apoi i-au injectat Aplidin, care, in esenta, a eliminat virusul din corpurile lor, potrivit ziarului", arata presa internationala.

"Intre timp, folosind tehnici genetice, echipa a descoperit ca medicamentul isi face treaba intr-un mod neobisnuit: in loc sa atace virusul in sine, asa cum face remdesivirul, Aplidin blocheaza activitatea unei proteine specifice in interiorul celulelor umane de care virusul are nevoie pentru a se replica singur", conchid cercetatorii.

Citeste si:
Capitala mai are doar două locuri libere la ATI pentru pacienții cu COVID-19. Situația în țară
Capitala mai are doar două locuri libere la ATI pentru pacienții cu COVID-19. Situația în țară
Nu mai puțin de 1.116 persoane infectate cu coronavirus sunt internate în secțiile de terapie intensivă din toată țara vineri, 24 septembrie. Locurile libere sunt tot mai puține pe zi ce...
Monica Anghel are Covid: "Sunt vaccinată cu ambele doze și cu toate acestea..."
Monica Anghel are Covid: "Sunt vaccinată cu ambele doze și cu toate acestea..."
Monica Anghel a scris pe Facebook că are Covid. "Sunt vaccinată cu ambele doze și cu toate acestea tot am făcut covid ........ aveți grijă de voi", a scris Monica Anghel pe pagina ei....
Sursa: Ziare.com