Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 12:44
1733 citiri
Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021
FOTO Unsplash

Administratia presedintelui american in exercitiu Donald Trump preconizeaza vaccinarea a 100 de milioane de oameni impotriva COVID-19 in Statele Unite - pana la sfarsitul lui februarie - cu doua vaccinuri, reprezentand 40% dintre adulti, potrivit unui oficial de rang inalt, relateaza AFP.

Inca din decembrie, 40 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech si Moderna urmeaza sa permita vaccinarea a 20 de milioane de oameni, in contextul in care se administreaza in doua doze la trei sau patru saptamani, a anuntat miercuri, 2 decembrie, intr-o conferinta de presa, un oficial de rang inalt din cadrul Operatiunii Warp Speed a Guvernului amerian Moncef Slaoui.

"Pana la sfarsitul lui februarie, am putea vaccina 100 de milioane de persoane, marimea mai mult sau mai putin a populatiei cu risc, batrani si personal medical", a declarat el.

Este suficient in vederea vaccinarii celor trei milioane de batrani din aziluri de pensionari, apreciaza acest fost director executiv din cadrul industriei farmaceutice recrutat in primavara de administratia Trump.

Restul vaccinurilor vor fi folosite in vaccinarea personalului medical, in cazul in care Statele Unite decid sa-i acorde prioritate, asa cum a recomandat autoritatilor sanitare un comitet consultativ de experti.

In ianuarie vor putea fi vaccinate 30 de milioane de persoane, in cazul in care ritmul productiei dozelor de vaccin se confirma, iar alte 50 de milioane vor putea fi vaccinate in februarie, un total de 100 de milioane.

Acest numar nu include alte doua potentiale vaccinuri - Johnson & Johnson si AstraZeneca/Oxford -, ale caror teste clinice urmeaza sa prezinte rezultate "intre sfarsitul lui decembrie si jumatatea lui ianuarie", apreciaza Moncef Slaoui, iar doze ale acestor vaccinuri ar putea sa fie folosite in februarie, in cazul in care Agentia americana a medicamentului (FDA) le da unda verde.

Slaoui a sugerat ca vaccinul AstraZeneca/Oxford poate fi evaluat numai pe baza testului clinic efectuat in Statele Unite asupra unui numar de 15.000 de voluntari, fara sa se includa datele testelor clinice din Regatul Unit si Brazilia, ale caror rezultate au fost afectate de o problema de dozare.

In contextul in care vaccinul Pfizer/BioNTech a fost autorizat miercuri, 2 decembrie, in Regatul Unit, procedura americana este mai lenta si mai publica.

FDA da autorizatie doar dupa reuniunea publica a comitetului sau consultativ la 10 decembrie.

In privinta vaccinului Moderna, acest comitet se va reuni la 17 decembrie.

Logistica a fost asigurata in vederea distriburiii vaccinurilor.

"Atunci cand se va da o autorizare de urgenta, distribuirea catre americani va fi imediata, in 24 de ore, acesta este obiectivul nostru", a reiterat generalul Gus Perna, directorul operatiunilor, care mizeaza in acest stadiu pe data de 15 decembrie in cazul Pfizer.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vaccin COVID, #americani, #Pfizer coronavirus , #stiri internationale