Atac cu bombă la o şcoală de fete din Pakistan. Este primul de acest fel în ultimii ani

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 12:07
1405 citiri
Atac cu bombă la o şcoală de fete din Pakistan. Este primul de acest fel în ultimii ani

O şcoală de fete din nord-vestul Pakistanului a fost ţinta unui atentat cu bombă, arată presa internațională.

Concret, e primul atac de acest fel din ultimii ani ce vizează educaţia fetelor, la câteva săptămâni după preluarea Afganistanului de către talibani, informează DPA.

Bomba a explodat miercuri seara târziu la şcoala din oraşul Tank, care se învecinează cu Waziristanul de Sud, o regiune de la graniţa cu Afganistanul care a servit mult timp drept bază pentru militanţii care au legături cu Al-Qaida.

Explozia a distrus parţial peretele exterior şi o sală de clasă, a declarat pentru DPA un oficial al poliţiei locale, Mujeeb Ullah. Nicio persoană nu a fost ucisă sau rănită şi nu a fost făcută nicio arestare până în prezent, a adăugat ofiţerul.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea, deşi talibanii pakistanezi au vizat sute de şcoli de fete din regiune înainte de a fi respinşi în cadrul operaţiunilor militare din 2014.

Împuşcarea laureatei premiului Nobel Malala Yousafzai în 2012 şi un atac asupra unei şcoli administrate de armată doi ani mai târziu, care a ucis aproximativ 150 de copii, au fost cele mai grave atacuri talibane asupra educaţiei din Pakistan.

Talibanii afgani au interzis parţial educaţia fetelor în Afganistan

Talibanii pakistanezi urmează aceeaşi interpretare strictă a islamului sunnit ca şi omologii lor afgani, dar au o configuraţie organizaţională diferită.

Cel mai recent atac a avut loc la câteva săptămâni după preluarea de către talibanii afgani a controlului asupra Afganistanului, o evoluţie despre care analiştii spun că i-a încurajat pe militanţii islamişti din Pakistan.

Talibanii afgani au interzis parţial educaţia fetelor în Afganistan.

Talibanii pakistanezi şi-au intensificat atacurile asupra forţelor de securitate ale ţării în fostele lor bastioane din regiunile din apropierea graniţei afgane de la căderea Kabulului. Numai în luna august au avut loc mai mult de un atac pe zi, inclusiv atentate sinucigaşe cu bombă şi ambuscade.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com