Atac cu bombă la o şcoală de fete din Pakistan. Este primul de acest fel în ultimii ani

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 12:07
1756 citiri
Atac cu bombă la o şcoală de fete din Pakistan. Este primul de acest fel în ultimii ani
Mai multe atentate cu bombă au avut loc în ultimele luni FOTO Pixabay

O şcoală de fete din nord-vestul Pakistanului a fost ţinta unui atentat cu bombă, arată presa internațională.

Concret, e primul atac de acest fel din ultimii ani ce vizează educaţia fetelor, la câteva săptămâni după preluarea Afganistanului de către talibani, informează DPA.

Bomba a explodat miercuri seara târziu la şcoala din oraşul Tank, care se învecinează cu Waziristanul de Sud, o regiune de la graniţa cu Afganistanul care a servit mult timp drept bază pentru militanţii care au legături cu Al-Qaida.

Explozia a distrus parţial peretele exterior şi o sală de clasă, a declarat pentru DPA un oficial al poliţiei locale, Mujeeb Ullah. Nicio persoană nu a fost ucisă sau rănită şi nu a fost făcută nicio arestare până în prezent, a adăugat ofiţerul.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea, deşi talibanii pakistanezi au vizat sute de şcoli de fete din regiune înainte de a fi respinşi în cadrul operaţiunilor militare din 2014.

Împuşcarea laureatei premiului Nobel Malala Yousafzai în 2012 şi un atac asupra unei şcoli administrate de armată doi ani mai târziu, care a ucis aproximativ 150 de copii, au fost cele mai grave atacuri talibane asupra educaţiei din Pakistan.

Talibanii afgani au interzis parţial educaţia fetelor în Afganistan

Talibanii pakistanezi urmează aceeaşi interpretare strictă a islamului sunnit ca şi omologii lor afgani, dar au o configuraţie organizaţională diferită.

Cel mai recent atac a avut loc la câteva săptămâni după preluarea de către talibanii afgani a controlului asupra Afganistanului, o evoluţie despre care analiştii spun că i-a încurajat pe militanţii islamişti din Pakistan.

Talibanii afgani au interzis parţial educaţia fetelor în Afganistan.

Talibanii pakistanezi şi-au intensificat atacurile asupra forţelor de securitate ale ţării în fostele lor bastioane din regiunile din apropierea graniţei afgane de la căderea Kabulului. Numai în luna august au avut loc mai mult de un atac pe zi, inclusiv atentate sinucigaşe cu bombă şi ambuscade.

Citește și:
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...
AUR și pericolul electoratului revanșard
AUR și pericolul electoratului revanșard
Până la alegerile din 2024, AUR și o serie de partide populiste de buzunar amenință să ocupe un spațiu periculos pe scena politică. La alegerile generale din 2020, la doar un an după...