Cum a atacat Iranul petrolierul Mercer Street. Atentatul în care a murit și un român, refăcut pas cu pas la Pentagon

Sambata, 07 August 2021, ora 20:26
6630 citiri
Cum a atacat Iranul petrolierul Mercer Street. Atentatul în care a murit și un român, refăcut pas cu pas la Pentagon

O echipă de experți din Departamentul Apărării al SUA a reconstituit atacul asupra petrolierului Mercer Street din 30 iulie 2021, în timpul căruia au murit un român și un britanic. Au fost făcute publice primele concluzii.

Astfel, conform experților, Drona kamikaz, fabricată în Iran, care l-a lovit a fost de fapt a treia încercare, după ce primele două atacuri au eșuat.

Asaltul de pe Mercer Street, care a lăsat doi membri ai echipajului morți, a provocat tensiuni în regiune și a provocat strigăte unificate ale coaliției națiunilor G7, ai cărei miniștri de externe au pus vina pe seama Iranului și au condamnat atacul ca „o încălcare clară a drept internațional", precizează BiziDay.ro.

Echipa de anchetă a Pentagonului, care a trimis pe nava Mercer Street experți de pe portavionul USS Ronald Reagan, a descoperit că petrolierul a fost atacat pe 30 iulie de un vehicul aerian fără pilot (UAV) “încărcat cu un exploziv militar”, după ce, cu o zi înainte, acesta mai fusese vizat de două atacuri de același fel, dar care au eșuat.

Principalele constatări ale experților militari americani:

Atacul din 30 iulie, care a cauzat pagube extinse navei, a necesitat o dirijare calculată și deliberată. “Utilizarea UAV-urilor kamikaze iraniene, proiectate și produse numai pentru acest scop, este tot mai frecventă în regiune. Acestea sunt utilizate în mod activ de Iran și de milițiile susținute de acest stat împotriva forțelor coaliției din regiune, inclusiv împotriva unor ținte din Arabia Saudită și Irak”, se mai arată în raport.

Potrivit raportului Comandamentului Central, echipajul a urmat procedurile standard după explozie, s-a adunat într-un refugiu sigur din interiorul navei și și-a informat compania că a avut loc un atac.

Explozia a creat o gaură cu diametrul de aproape doi metri în partea superioară a cabinei de pilotaj, care a fost grav deteriorată.

“Echipa de experți în explozii a reușit să recupereze bucăți de dronă folosite în al treilea atac, inclusiv o parte a aripii și componente interne care erau aproape identice cu exemplele colectate anterior din UAV-uri iraniene de atac unic (Kamikaze)”, se mai arată în raportul Comandamentului Central.

Distanța de la coasta iraniană până la locul atacului se încadrează în raza de acțiune a dronelor iraniene pentru atac unic.

Doi membri ai echipajului, un britanic și un român, au murit în atacul asupra petrolierului Mercer Street, din 30 iulie.

Citeste si:
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA
Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019, la două săptămâni după publicarea unei investigaţii a...
Pentagonul va avea un birou de analiză a OZN-urilor. Îngrijorările care au stat la baza deciziei
Pentagonul va avea un birou de analiză a OZN-urilor. Îngrijorările care au stat la baza deciziei
Pentagonul a anunţat înfiinţarea ”Grupului de sincronizare privind identificarea şi gestionarea obiectelor aeriene” (AOIMSG), un birou însărcinat să adune şi să analizeze toate...