Varianta Omicron stârnește îngrijorarea miniștrilor Sănătății din G7 : ”Este extrem de transmisibilă”

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 19:07
1680 citiri
Varianta Omicron stârnește îngrijorarea miniștrilor Sănătății din G7 : ”Este extrem de transmisibilă”

Noua variantă a Sars-Cov-2, descoperită în Africa de Sud, este ”extrem de transmisibilă”, au avertizat luni, 29 noiembrie, miniștrii Sănătății din statele G7. La finalul reuniunii de urgență, aceștia au solicitat ”o acțiune urgentă.”

Din G7 fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.

”Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante extrem de transmisibile a Covid-19, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis miniştrii într-un comunicat comun, publicat la finalul reuniunii.

”Miniştrii au salutat munca exemplară a Africii de Sud, care a ştiut să detecteze şi să-i alerteze pe ceilalţi”, au apreciat aceștia, după ce autoritățile din țară și-au exprimat regretul față de restricțiile impuse.

Statele membre G7 ”au recunoscut totodată pertinenţa strategică a asigurării accesului la vaccinuri” prin ”pregătirea ţărilor să primească vaccinuri, prin furnizarea unei ”asistenţe operaţionale, dând curs angajamentelor noastre în privinţa donaţiilor, prin lupta împotriva dezinformării privind vaccinurile şi prin susţinerea cercetării şi dezvoltării”.

Membrii G7 se angajează, de asemenea, ”să continue să acţioneze în colaborare strânsă cu OMS şi partenerii internaţionali în vederea împărtăşirii informaţiilor şi supravegherii Omicron”.

Viitoarea reuniune a miniștrilor din statele G7 va avea loc în decembrie.

Declarația comună a fost adoptată în contextul în care varianta Omicron a fost depistată în mai multe ţări, inclusiv din Europa. După anunțul privind depistarea noii tulpini, mai multe state europene şi din lume și-au închis frontierele unor țări din Africa australă - Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic, dar şi Zambia, Malawi sau Angola, în unele cazuri.

Citeste si:
Avertismentul OMS: Pandemia ”este departe de a se fi terminat”. Omicron provoacă spitalizări şi decese
Avertismentul OMS: Pandemia ”este departe de a se fi terminat”. Omicron provoacă spitalizări şi decese
Pandemia ”este departe de a se fi terminat”, a avertizat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dezaprobând în acelaşi timp ideea că varianta Omicron a...
Omicron: Relaxări sau restricţii?
Omicron: Relaxări sau restricţii?
Rata incidenţei atinge noi recorduri în întreaga lume. Unele ţări înăspresc restricţiile, în timp ce altele relaxează măsurile, invocând formele uşoare ale bolii provocate de Omicron....