Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Escaladare a tensiunilor dintre China si Taiwan. 20 de avioane militare chineze au intrat in spatiul aerian al Taiwanului

Sambata, 27 Martie 2021, ora 10:25
7309 citiri
Escaladare a tensiunilor dintre China si Taiwan. 20 de avioane militare chineze au intrat in spatiul aerian al Taiwanului
Ministerul Apararii din China nu a comentat evenimentul FOTO Pixabay

Un numar de 20 de avioane militare chineze au intrat vineri in spatiul aerian de aparare al Taiwanului, cea mai ampla incursiune raportata pana acum de Ministerul Apararii insulei, marcand o escaladare semnificativa a tensiunilor din stramtoarea Taiwanului, transmite Reuters.

Potrivit ministerului, fortele aeriene taiwaneze au desfasurat rachete "pentru a monitoriza" incursiunea din sudul zonei de identificare a apararii aeriene. Avioanele sale au avertiat avioanele chineze, inclusiv prin radio.

Aceasta a fost cea mai ampla incursiune de pana acum a fortelor aeriene chineze de cand Ministerul Apararii din Taiwan raporteaza aproape zilnic zborurile efectuate de avioane militare din China intre sudul Taiwanului si Insulele Pratas, aflate sub control taiwanez, in Marea Chinei de Sud, incepand de anul trecut.

Unele dintre aeronavele chineze au zburat in spatiul aerian spre sudul Taiwanului si au trecut prin Canalul Bashi, care separa insula de Filipine, a declarat Ministerul Apararii din Taiwan intr-un comunicat.

O persoana familiarizata cu planificarea securitatii din Taiwan a declarat pentru Reuters ca armata chineza desfasoara exercitii care vor simula o operatiune impotriva navelor de razboi americane care traverseaza Canalul Bashi.

China, care pretinde ca Taiwanul este propriul sau teritoriu, a intensificat in ultimele luni activitatile militare in apropierea insulei democrate, o masura pe care Taiwanul o descrie ca fiind un pericol pentru stabilitatea regionala.

Prezenta atat de multor avioane printre altele de lupta chineze in misiunea de vineri, alcatuit din patru bombardiere H-6K cu capacitate nucleara si 10 avioane de lupta J-16, Taiwanul a afirmat ca a fost neobisnuita si a avut loc in timp ce fortele aeriene ale insulei au suspendat toate misiunile de antrenament, dupa prabusirea a doua avioane de vanatoare saptamana aceasta.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului Apararii din China.

Beijing afirma de obicei ca astfel de exercitii nu sunt nimic neobisnuit si sunt concepute pentru a arata determinarea tarii de a-si apara suveranitatea.

Vineri mai devreme, Taiwanul si Statele Unite au semnat primul lor acord sub administratia noului presedinte Joe Biden, infiintand un grup de lucru pentru paza de coasta, in vederea coordonarii politicii, dupa adoptarea de catre China a unei legi care permite garzii de coasta sa traga in nave straine.

In timp ce Statele Unite, la fel ca majoritatea tarilor, nu au legaturi diplomatice oficiale cu Taiwanul, sunt obligate prin lege sa ajute Taiwanul sa se apere si sunt principalul furnizor de arme al insulei.

Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#China, #Taiwan, #avioane militare, #Marea Chinei de Sud , #stiri internationale