Barack Obama, prezent la funeraliile lui John Lewis, condamna actiunile lui Trump impotriva manifestantilor pasnici si indeamna cetatenii sa-si apere dreptul la vot

Vineri, 31 Iulie 2020, ora 13:16
1112 citiri
Barack Obama, prezent la funeraliile lui John Lewis, condamna actiunile lui Trump impotriva manifestantilor pasnici si indeamna cetatenii sa-si apere dreptul la vot

Fostul presedinte american Barack Obama condamna trimiterea de catre Guvernul succesorului sau, Donald Trump, a unor agenti federali impotriva unor "manifestanti pasnici" si efortul autoritatilor de "a ataca dreptul la vot" al americanilor.

La funeraliile unuia dintre cei mai respectati luptatori pentru drepturile civice, John Lewis, care au avut loc joi, la Atlanta, Barack Obama, primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite, si-a implorat concetatenii sa participe la alegerile de la 3 noiembrie, "intre cele mai importante, in multe privinte", relateaza AFP.

In pofida progreselor inregistrate din anii '60, marcati de reprimarea unor activisti de culoare ca John Lewis, "putem in continuare sa vedem Guvernul federal trimitand agenti sa foloseasca gaze lacrimogene si bastoane impotriva unor manifestanti pasnici", a deplans Obama.

Donald Trump, care spera sa obtina al doilea mandat pozand in garantul "legii si ordinii", a trimis la Portland, in nord-vestul Statelor Unite, aproximativ 100 de agenti care, purtand tinuta paramilitara, au procedat la arestarea unor zeci de manifestanti antirasisti, pe care-i acuza de "revolta".

"In timp ce noi ne aflam aici, cei de la putere fac tot posibilul sa descurajeze oamenii sa se duca la vot", si-a exprimat regretul Barack Obama, citand "inchiderea unor sectii de votare", "legi restrictive" care complica inscrierea "minoritatilor si studentilor" la vot si o "slabire a serviciilor postale" care transporta votul prin corespondenta.

"Ca John, va trebui sa ne batem si mai mult pentru a apara cel mai puternic instrument de care dispunem: dreptul de vot", a subliniat Barack Obama, in aplauzele celor prezenti.

Fostul sef al statului a facut aceste declaratii in urma unui tweet provocator al presedintelui Donald Trump, care a evocat o amanare a alegerilor, in pofida faptului ca aceasta decizie nu-i sta in putere.

Mai multe state americane vor sa faca votul prin corespondenta mai accesibil, pentru a limita cat mai mult posibil o raspandire a covid-19, insa Donald Trump da asigurari ca acest lucru risca sa cauzeze "fraude" masive.

Mai multe state autorizeaza acest sistem de vot de ani de zile, iar niciun studiu serios nu a semnalat, pana acum, probleme majore.

Citeste si:
Trump, testat pozitiv la COVID-19, cu doar câteva zile înainte de dezbaterea cu Biden
Trump, testat pozitiv la COVID-19, cu doar câteva zile înainte de dezbaterea cu Biden
Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, a fost depisat pozitiv cu COVID-29, cu trei zile înainte de prima sa dezbatere cu Joe Biden, a dezvăluit fostul său şef de Cabinet, într-o carte....
Generalul David Thompson: Sateliții americani sunt atacați în fiecare zi
Generalul David Thompson: Sateliții americani sunt atacați în fiecare zi
Rusia şi China desfăşoară zilnic un veritabil război electronic împotriva sateliţilor americani, care implică atacuri cyber dar şi orbirea sistemelor optice ale sateliţilor cu ajutorul...