Bombardierele strategice americane B-1B isi reiau zborurile

Duminica, 09 Mai 2021, ora 15:08
4092 citiri
Bombardierele strategice americane B-1B isi reiau zborurile
Bombardierele B1-B ale SUA FOTO Pixabay.com

Primele aeronave B-1B "Lancer" au reluat operatiunile de zbor pe 3 mai, in urma unui ordin de siguranta pentru retinerea la sol a tuturor avioanelor de acest tip, emis pe 20 aprilie de catre generalul Tim Ray, comandantul Comandamentului Loviturii Globale a Fortelor Aeriene (Air Force Global Strike Command - AFGSC), potrivit publicatiei DefenseRomania.ro.

Bombardierele B-1B vor reveni individual la zbor, pe masura ce inspectiile si intretinerea sunt finalizate pentru fiecare aeronava, se precizeaza intr-un comunicat de presa din 7 mai al AFGSC.

Pe 8 aprilie, un avion B-1B a avut o problema la pompa de supralimentare cu combustibil (carcasa unui filtru prezenta o gaura masiva), dupa ce a aterizat la Baza Aeriana Ellsworth din Dakota de Sud. Ca masura de precautie, generalul Timothy Ray, a ordonat ca toate avioanele B-1B sa fie verificate din punct de vedere tehnic.

Realizarea inspectiei amanuntite in numai doua saptamani, de cand aeronavele au fost retinute la sol, pare sa fi fost un adevarat tur de forta, la mijloc fiind revenirea cat mai rapida in stare operationala a celei mai mari flote de bombardiere strategice, formata din aproximativ 60 de aeronave, fiecare capabila sa transporte 56 tone de munitie (34 tone intern si 22 tone extern).

"Suntem mandri de eforturile uriase ale echipelor de intretinere si ai partenerilor B-1 in identificarea, inspectia si remedierea oricaror probleme potentiale cu carcasa filtrului de combustibil B-1B", a declarat generalul general Mark Weatherington, comandantul Fortei 8 Aeriene, care este responsabil pentru bombardierele americane. "Avioanele sunt inca sigure pentru a zbura si suntem increzatori ca aceasta oprire a dus la o siguranta sporita in cadrul flotei B-1B."

Defectiunea recenta cu filtrul de combustibil nu pare legata de problemele structurale care, afecteaza aeronavele B-1B "Lancer", apreciaza publicatia Air Force Magazine. In acest an, vor fi retrase din activitate 17 aeronave de acest tip, datorita uzurii excesive in misiunile din Orientul Mijlociu.

Flota B-1B a mai fost retinuta la sol, in urma cu doi ani, pentru probleme la sistemul de catapultare. De asemenea, in 2018, acelasi sistem de catapultare a determinat o alta interdictie la zbor a tuturor aeronavelor.

Flota aeriana americana de lovire la distante mari este compusa din bombardierele invizibile B-2, bombardierele B-1B Lancer, considerate "coloana vertebrala" si venerabilele B-52H (ultimul dintre acestea fiind fabricat in 1962), care inca sunt in stare impecabila de functionare si au fost adaptate sa foloseasca munitia moderna.

Eveniment Quarterly Report

Prietenul Simonei Halep e șocat de suspendare. "Speram să-i mai dea o jumătate de an"
Prietenul Simonei Halep e șocat de suspendare. "Speram să-i mai dea o jumătate de an"
Horia Tecău, constănțean și prieten de o viață cu Simona Halep, a vorbit și el despre suspendarea pe care a primit-o fostul lider mondial. Căpitan al echipei de Billie Jean King a...
Liniile Surovikin și tactica lui Gherasimov. Cum pot profita ucrainenii de greșeala Rusiei pe frontul din sud
Liniile Surovikin și tactica lui Gherasimov. Cum pot profita ucrainenii de greșeala Rusiei pe frontul din sud
De pe frontul de sud, din Zaporojie au tot venit vești că ucrainenii au spart prima linie defensivă a Rusiei și au reușit o breșă în a doua. „În această etapă extind această...
#Statele Unite ale Americii, #Pentagon, #aparare, #bombardier , #stiri internationale