Cazul Navalnii: Moscova anunta contra-sanctiuni impotriva unor responsabili europeni

Marti, 22 Decembrie 2020, ora 14:11
3164 citiri
Cazul Navalnii: Moscova anunta contra-sanctiuni impotriva unor responsabili europeni
Vladimir Putin/Aleksei Navalnii

Federatia Rusa a anuntat marti, 22 decembrie, sanctiuni impotriva unor responsabili europeni, ca represalii la masuri adoptate in octombrie de Uniunea Europeana (UE) dupa otravirea principalului opozant rus Aleksei Navalnai, informeaza AFP.

Diplomatia rusa a anuntat ca a "extins lista de reprezentanti ai unor tari-membre ale UE carora le este interzisa intrarea pe teritoriul Federatiei Ruse", insa fara a publica numele acestor reprezentanti.

Ministerul Afacerilor Externe rus a calificat drept "inacceptabile" sanctiunile europene impotriva a sase responsabili rusi, printre care seful FSB, Aleksandr Bortnikov, "sub pretextul pretinsei lor participari la incidentul care il implica pe cetateanul Navalnai".

Aceste contra-sanctiuni au fost aduse la cunostinta unor inalti responsabili ai ambasadelor Germaniei, Frantei si Suediei, convocati cu aceasta ocazie la Ministerul Afacerilor Externe rus.

Germania, Franta si Suedia sunt cele trei tari care au anuntat ca au identificat urme ale unei substante neurotoxice de tip Noviciok in organismul opozantului rus, pe atunci spitalizat in Germania, concluzii care au dus la introducerea de sanctiuni ale UE impotriva unor responsabil rusi.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a atentionat la mijlocul lui noiembrie ca astfel de contra-sanctiuni ar viza "in principal cadre de conducere in aparatele de stat ale Germaniei si Frantei".

Rusia acuza de asemenea Germania, precum si Franta, Suedia si Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ca nu-i predau dosarele in care se invoca substanta neurotoxica Noviciok, substanta dezvoltata in scopuri militare in epoca sovietica.

Moscova sustine ca Navalnai nu avea niciun fel de otrava in organism atunci cand era spitalizat in Siberia si ca din cauza lipsei de cooperare din partea europenilor nu a fost declansata nicio ancheta in Rusia asupra acestui caz.

Anuntul Rusiei privind introducerea de contra-sanctiuni intervine la o zi dupa difuzarea unei conversatii telefonice a lui Aleksei Navalnai cu un agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus pentru a-l face sa recunoasca otravirea lui. Agentul rus a relatat intr-o convorbire cu Navalnii, care a pretins ca e un inalt oficial de securitate, ca o echipa speciala a FSB i-a plantat Noviciok sub forma de pulbere solida in lenjeria intima.

Marti, la o zi dupa ce aceasta discutie halucinanta a fost data publicitatii, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca opozantul rus sufera de "mania persecutiei". "Imi permit sa exprim o parere personala: bolnavul sufera in mod clar de mania persecutiei si de anumite simptome de megalomanie", a declarat Peskov.

Un spion rus a dezvaluit din greseala cum l-a otravit cu Noviciok pe Alexei Navalnii. I l-a pus in lenjeria intima

Cum sa ajungi la pensie de magistrat fara sa dai o sentinta sau sa faci un rechizitoriu. Adevaratul scandal al pensiilor speciale sesizat de CCR

Hillary Clinton a făcut propunerea de a-l schimba pe Navalnîi cu un agent rus deținut în Germania. Un posibil acord a fost discutat de Scholz și Biden
Hillary Clinton a făcut propunerea de a-l schimba pe Navalnîi cu un agent rus deținut în Germania. Un posibil acord a fost discutat de Scholz și Biden
Propunerea de a-l schimba pe Aleksei Navalnîi cu Vadim Krasikov, care își ispășește pedeapsa în Germania, și cu jurnalistul american Evan Hershkovich, care a fost reținut în Rusia, a...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#stiri internationale, #Rusia, #Kremlin, #Aleksei Navalnii, #sanctiuni Rusia , #stiri internationale