Cercetator roman, despre criza de securitate provocata de Rusia: "Vedem efectele contestarii in crestere a ordinii liberale internationale"

Sambata, 24 Aprilie 2021, ora 08:56
4453 citiri
Cercetator roman, despre criza de securitate provocata de Rusia: "Vedem efectele contestarii in crestere a ordinii liberale internationale"
Exercitii militare ale Rusiei la granita cu Ucraina FOTO Captura foto/Ministerul Apararii din Rusia/Twitter

Marius Ghincea, cercetator la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, este de parere, intr-o analiza publicata sambata, 24 aprilie, pe pagina sa de Facebook, ca dincolo de stirile alarmiste privind trupele rusesti de la granita Ucrainei ar trebui sa ne concentram pe schimbarile la nivelul ordinii globale internationale unde China si Rusia propun modele ce conteste ordinea liberala.

"Federatia Rusa a anuntat ca isi retrage trupele de la granita cu Ucraina, dupa ce mobilizase, in contextul unor exercitii militare anuale, peste 10.000 de soldati, 60 de nave, 200 de avioane militare si 1.200 de vehicule militare. In general, atentia publica este destul de scurta si ingusta in ceea ce priveste evenimente de acest fel.

Expertii si analistii militari si de relatii internationale din spatiul public (dar si din cancelariile institutiilor importante) promoveaza in continuare mesaje alarmiste si interpretari "geostrategice" (geografia asta, ce ne-am face fara ea) formulate prin lentile inguste si deja vetuste. Exista un cerc comunicational si analitic vicios, atat in cancelariile puterii cat si in mass media.

Analistii interpreteaza evenimentele intr-o logica confruntationala, cu o vedere ingusta la nivel regional pentru ca vor sa atraga atentia decidentilor asupra unor vulnerabilitati si sa atraga resurse. Mass media are nevoie de subiecte senzationale si chiar panicarde pentru a tine cotele de audienta ridicate, iar "razbelul" e mereu un subiect ideal pentru asta.

Ce vreau sa spun nu este ca situatia din Ucraina, din Marea Neagra (A2/AD, in special) nu merita atentie sau ca evolutiile din Mediterana de est nu sunt importante, ci ca mesajele panicarde nu ajuta si nu aduc valoare analitica. La fel cum nu ajuta nici logica confruntationala care domina conversatia publica cand vorbim despre politica globala. In loc sa discutam despre cati soldati a mai mobilizat Putin in Rostov, ar trebui sa avem mai multe conversatii despre transformarile globale

In privinta acestor transformari globale, exista doua perspective in randul expertilor. O prima perspectiva spune ca transformarile globale pe care le observam reprezinta tranzitia catre o noua era in relatiile internationale care va fi definita de logica realpolitik, colapsul multilateralismului si a cadrului institutional global. Conform acestei perspective, puterea - in formele ei militare si economice - redevine factorul dominant care explica politica internationala.

In consecinta, distributia puterii materiale, dilemele de securitate si aspiratiile imperiale redevin elementele fundamentale ale relatiilor internationale. Proponentii acestei perspective, deloc putini in Romania, isi sustin pozitia aratand aparitia unor noi conflicte in Siria si Ucraina, politica belicoasa a marilor puteri si perceputa impotenta a organizatiilor internationale.

O a doua perspectiva, care cred ca e ceva mai aproape de realitate, vede transformarile globale ce au loc nu ca o intoarcere la o lume dominata de realpolitik si politica de putere a marilor natiuni, ci ca un efect al contestarii in crestere a ordinii liberale internationale. Dar aceasta contestare nu are ca punct final revenirea la o lume dominata de realpolitik, ci la transformarea multilateralismului si reasezarea ordinii internationale. Transformarile globale nu sunt despre putere in termeni de realpolitik, ci despre care va fi forma guvernantei globale intr-o lume in care asimetria de putere dintre Ocident si restul lumii se erodeaza constant.

Erodarea ordinii liberale internationale permite aparitia unor proiecte alternative de organizare politica a lumii. Daca secolul al XX-lea a fost despre care ordine economica este superioara, secolul al XXI-lea pare sa fie despre ce ordine politica e superioara. Iar raspunsul nu este atat de evident pe cat ne place noua, liberalilor, sa credem. Iar in competitia asta, razboiul si confruntarile militare vor juca un rol minuscul, chiar daca asta nu inseamna ca vor fi complet absente.

Statele Unite, Rusia, China propun modele de organizare politica globala distincte si incompatibile. Aceste modele de organizare politica sunt produsul culturilor politice, institutiilor si istoriei celor trei mari puteri. Intrebarea nu este daca multilateralismul va continua, toate puterile lumii sustin continuarea multilateralismului, ci care va fi forma in care va continua. Care va fi continutul normativ, formatul institutional, si notiunea de suveranitate care va defini acest multilateralism. Uniunea Economica Euroasiatica, Belt and Road Initiative, Asian Infrastructure Investment Bank si multitudinea de alte initiative si cadre de cooperare (inclusiv China-CEE 17+1) sunt elemente ale diverselor proiecte de organizare globala care se afla in competitie cu proiectul liberal propus de Occident (adica si de noi).

Si din fericire pentru noi, China si Rusia nu par sa aiba capacitatea politica de a contura proiecte alternative extrem de persuasive. Dar asta nu inseamna ca nu vor continua sa urmareasca o regandire a guvernantei globale. Iar solutia probabil ca va fi o hibridizare a proiectelor aflate in competitie.

In loc sa panicam populatia cu miscari tactice ale unora sau altora, poate ar trebui sa discutam si noi - public, in societate - despre transformarile astea globale. Care sunt riscurile, dar care sunt si potentialele oportunitati. Si cum putem contribui la influentarea acestor transformari - din pozitia noastra privilegiata ca membri ale celor mai importante cluburi globale - atat pentru a ne imbunatati statutul international cat si pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#Rusia NATO, #Statele Unite ale Americii, #China, #stiri internationale , #stiri internationale