China, sanctionata pentru incalcarea drepturilor omului uigurilor in Xinjiang, pentru prima data dupa 30 de ani

Luni, 22 Martie 2021, ora 17:50
3262 citiri
China, sanctionata pentru incalcarea drepturilor omului uigurilor in Xinjiang, pentru prima data dupa 30 de ani
China, sanctionata de Uniunea Europeana FOTO Twitter

Uniunea Europeana (UE) a sanctionat luni patru oficiali chinezi cu privire la incalcarea drepturilor omului uigurilor in Xinjiang - primele sanctiuni europene impuse Chinei de la un embargoul asupra armamentului, in 1989, in urma reprimarii in sange a manifestatiilor in favoarea democratiei in Piata Tiananmen, relateaza Reuters.

Aceste sanctuni - interdictii de acordare a vizei si blocarea activelor -, publicate in Buletinul Oficial al UE, au fost impuse de catre ministrii de Externe ai Celor 27 din cauza tratamentului aplicat minoritatii musulmane uigure in Xinjiang, un teritoriu autonom situat in nord-vestul Chinei.

Cei 27 denunta munca fortata, tortura si detineri arbitrare ale unor etnici musulmani.

Sanctiunile il vizeaza pe directorul Biroului Securitatii Publice din Xinjiang, Chen Mingguo, acuzat de "incalcari grave ale drepturilor omului", "detentii arbitrare si tratamente degradante aplicate uigurilor si membrilor altor minoritati etnice musulmane, dar si incalcari sistematice ale libertatii lor religioase".

Sanctiunile ii vizeaza, de asemenea, pe fostul conducator al provinciei Zhu Hailun, doi oficiali chinezi, Wang Mingshan si Wang Junzheng, si Biroul Securitatii Publice al Corpului de Productie si Constructie din Xinjiang.

Intr-un comunicat, Ministerul chinez de externe indeamna UE "sa-si corecteze greseala" si nu se amestece in afacerile interne chineze.

Beijingul a anuntat ca a impus sanctiuni, ca represalii, unui numar de patru entitati si zece oficiali europeni, carora le interzice sejurul in China continentala, la Hong Kong si Macao si sa faca afaceri in China.

Eurodeputatul francez Raphael Glucksmann se afla intre cele zece persoane acuzate de "incalcari grave ale suveranitatii si intereselor chineze si de raspandirea unor minciuni si informatii false rauvoitoare".

Entitatile sanctionate de catre Beijing sunt Comitetul Politic si de Securitate, o structura permanenta a Consiliului European, Subcomisia Drepturilor Omului din cadrul Parlamentului European (PE), Instititutul Mercator pentru Studii Chineze cu sedul la berlin si Fundatia Alianta Democratiilor, un ONG danez.

China respinge orice incalcare a drepturilor omului in Xinjiang si sustine ca "lagare" denuntate de UE permit o formare profesionala a populatiei locale in lupta impotriva extremismului.

Unii eurodeputati saluta aceste sanctiuni impuse Chinei drept un prim pas, relateaza Euronews.

Aceasta decizie "transmite un mesaj foarte clar: UE nu este pregatita sa accepte incalcari ale drepturilor fundamentale fara sa reactioneze", subliniaza eurodeputata Inma Rodriguez-Pinero (S&D).

Aceasta pozitie nu se bucura insa de o unanimitate in UE.

Ungaria nu impartaseste aceasta directie.

Aceste sanctiuni au fost impuse dupa adoptarea unui mecanism care le permite europenilor sa pedepseasca persoane implicate in cazuri de incalcarea drepturilor omului.

Cei 27 au impus astfel sanctiuni unor oficiali birmani, libieni, nord-coreeni, dus-sudanezi sau rusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#China, #sanctiune, #Uniunea Europeana, #drepturile omului , #stiri internationale