Armata indiană a ucis din greşeală 14 civili într-o acţiune întreprinsă în nord-estul ţării

Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 11:16
2263 citiri
Armata indiană a ucis din greşeală 14 civili într-o acţiune întreprinsă în nord-estul ţării

Armata indiană a ucis din greşeală 14 civili şi un membru al forţelor de securitate într-o acţiune întreprinsă în statul Nagaland din nord-estul ţării, unde a deschis focul la întâmplare, au anunţat duminică, 5 decembrie, oficiali ai Guvernului şi armatei, potrivit Reuters.

Ministrul indian de Interne, Amit Shah, a declarat că este „îndurerat” de vestea că civilii au fost ucişi în incidentul de sâmbătă noapte.

Prim-ministrul statului Nagaland, Neiphiu Rio, a declarat pentru Reuters că va fi făcută o anchetă şi vinovaţii vor fi pedepsiţi pentru incidentul pe care el l-a atribuit unei erori a serviciilor secrete.

Ministerul Apărării de la New Delhi a spus că mai mulţi membri ai forţelor de securitate au fost răniţi în acelaşi incident.

Localnicii din Nagaland au acuzat în mai multe rânduri forţele de ordine că vizează nejustificat localnici nevinovaţi în operaţiunile lor contra grupărilor rebele.

Incidentul de sâmbătă, 4 decembrie, a avut loc în şi în preajma satului Oting din districtul Mon, la graniţa cu Myanmar, în timpul unei astfel de operaţiuni conduse de membri ai Assam Rifles, parte a forţelor de securitate indiene mobilizate în stat, a spus un oficial al poliţiei din Nagaland.

Focul a fost deschis când un camion ce ducea 30 sau mai mulţi mineri a trecut prin zona unităţii Assam Rifles.

„Trupele aveau informaţii de la serviciile secrete despre o mişcare militantă în zonă şi, când au văzut camionul, i-au confundat pe mineri cu rebeli şi au deschis focul ucigând şase lucrători”, a spus oficialul poliţiei care a dorit să rămână anonim. „După ce vestea a ajuns în sat, sute de băştinaşi au înconjurat unitatea. Au incendiat vehicule ale Assam Rifles şi s-au confruntat violent cu trupele folosindu-se de arme primitive”.

Soldaţii au ripostat şi au deschis focul, ucigând alţi opt civili şi un membru al forţelor de securitate, a mai spus oficialul.

În ultimii ani, India a încercat să convingă Myanmar să evacueze rebelii din bazele organizate în jungla din regiune.

Duminică, armata a transmis că „regretă” incidentul „nefericit” şi că acesta este anchetat la cel mai înalt nivel şi a asigurat că vor fi luate măsuri în consecinţă.

Armata a precizat că o anumită operaţiune era planificată în zonă, sâmbtă. Operaţiunea era bazată pe informaţii credibile din partea serviciilor secrete legatd e prezenţa insurgenţilor în regiune.

Citeste si:
Generalul plagiat de Ciucă: „Putea să fie mai atent, că era băiat deștept”
Generalul plagiat de Ciucă: „Putea să fie mai atent, că era băiat deștept”
Unul dintre generalii din a cărui lucrare ar fi plagiat premierul Nicolae Ciucă este generalul în rezervă Teodor Frunzeti, care a ocupat funcția de șef de Stat al Forțelor Terestre și,...
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...