Rusia isi multiplica exercitiile pentru a-si reuni aliatii, in ciuda pandemiei de COVID-19

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 12:29
2243 citiri
Rusia isi multiplica exercitiile pentru a-si reuni aliatii, in ciuda pandemiei de COVID-19
FOTO: Pixabay

Rusia isi multiplica exercitiile - "Fraternitate Slava", "Scut Oceanic", "Caucaz-2020" - in aceasta toamna, cu scopul de a-si reuni aliatii, in pofida pandemiei covid-19, si in contextul unor noi tensiuni cu Occidentul, relateaza AFP.

Cele mai mari dintre aceste manevre au inceput luni, in Caucazul rus, la care iau parte 80.000 de oameni, si care implica exercitii navale la Marea Caspica si la Marea Neagra. Intre participantii straini se afla China si Belarusul, iar Iranul trimite nave.

Presedintele rus Vladimir Putin asista vineri la exercitii, pe poligonul de antrenament de la Kapustin, in apropiere de Astrahan, folosit de obicei ca instalatie de testare a rachetelor ruse, potrivit Kremlinului.

Intitulate "Caucaz-2020" si prevazute pana sambata, "aceste exercitii constituie principala verificare anuala a capacitatii Fortelor armate ruse de a purta un razboi de mare amploare", potrivitanalistului militar Vasili Kasin de la Inalta Scoala de Economie de la Moscova.

Ele testeaza, inainte de orice, "esaloanele superioare ale comandamentului militar".

Potrivit Ministerului Apararii, operatiunile de lupta implica 12.900 de militari, pana la 250 de tancuri, 450 de blindate, 200 de sisteme de artilerie si mai multe sisteme de lansatoare de rachete - inclusiv TOS-2, ultimul racnet.

In pofida puterii de lovire afisate, aceste exercitii sunt mai modeste decat cei 128.000 de militari implicati in manevre similare in 2019, in centrul tarii, si fata de cei 300.000 de militari mobilizati in Extremul Orient rus in 2018.

"Amenintare"

Daca Belarusul este un obisnuit al exercitiilor ruse, inlantuirea manevrelor din acest an reprezinta o sustinere a lui Aleksandr Lukasenko, care se confrinta cu o contestare fara precedent a realegerii sale frauduloase la 9 august.

"Caucaz-2020" se desfasoara in paralel cu manevre rus-belaruse - "Fraternitate Slava" -, care implica 900 de militari.

Marti, doua bombardiere ruse de tip Tu-160 au surolat zona de antrenament, in apropiere de orasul Brest, la frontiera dintre Belasus si Polonia - o actiune simbolica in contextul actual.

Lukasenko considera ca necazurile sale au fost orchestrate de catre vecinii polonez si baltici si acuza Occidentul ca vrea sa faca din tara sa o "trambulina", un camp de lupta al unui "razboi" impotriva Rusiei.

Alte exercitii tocmai au fost anuntate in octombrie, in Belarus, in cadrul Organizatiei Tratatului Securitatii Colective (OTSC), dominata de Rusia si din care fac parte foste republici sovietice - Armenia, Belarus, Kasahstan, Kirgizstan si Tadjikistan.

Ucraina, terenul unui razboi in estul tarii alimentat de sustinerrea rusa a separatistilor prorusi, percepe o "amenintare" a acestor manevre. Ea efectueaza, in paralel, exercitii militare, de marti, la care participa state membre NATO - oaia neagra a Moscovei.

"Unitati militare prezente care participa la manevre (ruse) ar putea sa fie folosite pentru a provoca escaladari si a ameninta stabilitatea la marea Neagra", a denuntat Ministerul ucrainean al Apararii.

Flotele ucraineana si rusa s-au cicnit deja in zona dup anexarea Crimeei in 2014, iar NATO paruleaza in regiune.

Tensiuni Est-Vest

Aceste exercitii confirma orientarea catre Asia a Rusiei, dupa agravarea tesniunilor cu Occidentul, in urma crizei ucrainene. China participa la manevre, la fel ca in fiecare an din 2018 incoace.

Relatiile Moscovei cu Occidentul s-au degradat si mai mult in ultimii ani, odata cu o multiplicare a scandalurilor de spionaj si de amestec, iar de-acum cu otravirea cu noviciok a principalului opozant ru Aleksei Navalnii.

Moscova subliniaza ca-si organizeaza exercitiile intr-o lumina "pur defensiva" si impotriva unui inamic "teoretic", insa acestea sunt o ocazie sa-si arate muschii.

Rusia continua un costisitor plan de modernizare a Fortelor armate ruse si a testat numeroase sisteme de armament in conditii reale, incepand din 2015, in Siria devastata de razboi.

Fata de ultimele exercitii in caucaz, in 2016, Rusia si-a "crescut numarul de sisteme de artilerie, de drone", si-a "crescut numarul avioanelor de lupta noi si a sistemelor de aparare antiaeriana", intre care cele mai temute sunt S-400, releva expertul Vasili Kasin.

Vladimir Putin lauda neincetat dezvoltarea unor arme "invincibile".

In opinia lui Kasin, una dintre acestea - racheta hipersonica Kinjal - ar putea sa fie dezvatuita in cadrul "Caucaz-2020", dar si avioane de generatia a cincea de tip Su-57.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#Rusia, #Covid 19, #Marea Neagra, #Marea Caspica, #putin , #stiri internationale