Sa ne amintim: Proiecte ale Epocii Atomice

Luni, 19 Iulie 2010, ora 17:50
3528 citiri
Sa ne amintim: Proiecte ale Epocii Atomice

Epoca Atomica reprezinta perioada imediat urmatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Se credea in capacitatea puterii nucleare de a rezolva toate probleme umanitatii, de la transport pana la energie, asa ca nu este foarte ciudat ca oamenii de stiinta si fortele armate din acele vremuri incercau sa foloseasca energia atomului in cele mai neobisnuite proiecte. In randurile de mai jos, prezentam unele dintre ele.

Proiectul Blue Peacock

Acest proiect a luat nastere la initiativa armatei britanice, ca o metoda de a opri fortele Uniunii Sovietice in cazul unei invazii in vestul Europei. Solutia lor a fost crearea unor mine nucleare ce urmau sa fie amplasate in nordul Germaniei si aveau sa fie detonate la cateva zile dupa un eventual atac, distrugand fortele sovietice prinse in aria exploziilor.

O problema cu aceste mine era faptul ca in timpul iernii, ele fiind ingropate, circuitele inghetau si bomba risca sa nu se declanseze. Desi ideea de a ingropa mine nucleare in teritoriu aliat nu era una destul de buna, ci chiar ridicola, una dintre solutiile pentru aceasta problema a fost pe masura.

In interiorul carcasei erau puse gaini cu mancare si apa ce le ajungea pentru o anumita perioada de timp si caldura emanata de vietuitoare urma sa tina circuitele in perfecta stare de functionare. Armata britanica vroia sa instaleze 10 astfel de mine in 1957, dar in cele din urma Ministerul Apararii al Marii Britanii a anulat acest ordin si proiectul cu totul in 1958.

Proiectul A119

Oricat de ridicola ar parea mina nucleara britanica, americanii ar fi avut un plan si mai indraznet. In urma succeselor Uniunii Sovietice in materie de explorare a spatiului, prin lansarea sondei Sputnik si a primului om in spatiu, americanii doreau sa faca ceva ce ii punea pe picior de egalitate cu tovarasii lor de peste ocean. Planul lor era sa bombardeze Luna cu o bomba nucleara.

Detalii ale acestui plan nu se cunosc foarte bine, deoarece dosarul inca este clasificat, dar astronomi cunoscuti, cum ar fi Carl Sagan, au fost contactati de armata americana pentru a calcula cum s-ar vedea o astfel de explozie de pe satelitul lor. De asemena, au fost contactati fizicieni ai NASA, pentru a face studii de fezabilitate.

Proiectul Horizon

Provine tot de la americani si se poate observa tendinta de a abuza cat se poate de mult de prezenta micului nostru satelit.

Inainte ca oricine altcineva sa ajunga pe Luna, armata Statelor Unite dorea sa construiasca o baza militara pe satelit. In 1958, a fost prezentat raportul numit "Proiectul Horizon: Un studiu pentru Armata Statelor Unite despre stabilirea unui avanpost militar lunar" care necesita circa 150 de misiuni pentru a transporta cele 200 de tone de incarcatura si avea un cost total de de 6 miliarde de dolari.

Se face referire si la capacitatile de aparare a bazei lunare, incluzand mine anti-personal si rachete nucleare de mici dimensiuni. Din fericire, si acest proiect a fost anulat de autoritatile americane.

Ford Nucleon

Aceasta masina reprezinta un simbol al Epocii Atomice, dar si al gandirii excentrice din acele vremuri.

Compania Ford a dezvoltat o masina ce urma sa functioneze pe baza unui mic motor nuclear aflat in spatele autoturismului si care putea parcurge circa 8.000 de kilometri fara reincarcare. Profilul alungit urma sa ii protejeze pe cei din masina de radiatiile emise de motor. Cercetatorii de la Ford isi imaginasera pana si statii imense in care posesorii acestei masini urmau sa vina pentru a schimba motorul dupa ce energia era consumata.

Nucleon nu a intrat niciodata in productie, fiind un exercitiu de imagine din partea companiei Ford si reflectand optimismul nuclear al acelor ani.

Proiectul Orion

Acesta a fost un studiu initiat in anul 1958 de catre compania General Atomics pe baza ideii matematicianului polonez Stanislaw Ulam asupra posibilitatii ca aeronavele spatiale sa fie propulsate prin intermediul unor explozii nucleare controlate. Se urmarea si sa se vada daca aceasta putea sa fie o varianta ieftina de propulsare care sa faca posibile calatoriile interplanetare.

Schitele ne arata o racheta ce arunca in spatele ei incarcaturi termonucleare ce explodau la o distanta de circa 60 de metri, iar explozia generata urma sa fie captata de o placa de impingere foarte groasa. Folosindu-se de un tun pneumatic, incarcaturile erau descarcate din cala navei la un interval de cateva secunde prin centrul acelei placi de impingere. Amortizoare uriase erau instalate pe aceasta placa pentru a risipi energia exploziei.

O trasatura caracteristica era marimea acestor rachete. O racheta Orion medie avea o inaltime de 40 de metri, aproape 2000 de tone si avea 1080 de rachete nucleare necesare propulsiei. Una din cele mai mari urma sa fie insa racheta Super Orion cu o inaltime de 400 de metri, 8 milioane de tone si un numar de bombe similar cu cel al rachetei medii.

Freeman Dyson, unul dintre cei ce au condus cercetarile la General Atomics, a spus ca o singura racheta Orion putea sa transporte intreg materialul si echipajul necesar construirii unei baze permanente pe Luna. Prin comparatie, au fost nevoie de 32 de misiuni separate pentru a a trimite in spatiu cele 300 de tone necesare construirii Statiei Spatiale Internationale.

Poate cel mai ambitios proiect era acela al crearii unei rachete Orion speciale care urma sa transporte un echipaj uman catre sistemul solar cel mai apropiat, Alpha Centauri. Schitele arata o nava incredibila, cu un diametru de 20 de kilometri, 40 milioane de tone si circa 30 de milioane de bombe nucleare de cate o tona ce urmau sa propulseze nava cu 3.3% din viteza luminii. O adevarata arca interstelara, dupa cum spunea si Dyson.

Propulsia nucleara prin natura sa insa oferea si cel mai mare dezavantaj, cea mai mare ingrijorare fiind cea a efectelor detonarii unor bombe nucleare in magnetosfera, iar proiectul a fost inchis definitiv odata cu semnarea in 1963 a unui tratat de neproliferare a armelor nucleare intre Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Sovietica, ce limita testele nucleare doar la cele subterane.

Sfarsitul Epocii Atomice

Energia nucleara a fost considerata pentru o scurta perioada de timp solutia problemelor noastre, dar greutatea stapnirii acesteia a estompat entuziasmul pentru aplicatiile posibile, pentru ca, mai apoi, sa fie considerata unealta suprema de distrugere a civilizatiei umane.

Aceste conceptii s-au nascut in urma incidentelor dintre Uniunea Sovietica si Statele Unite, ce puneau lumea chiar la marginea anihilarii, dar si a defectiunilor unor centrale nucleare, cum ar fi cea din Three Mile Island si cea mai cunoscuta, Cernobal, care a pus regiuni intregi in pericol din cauza radiatiilor.

Puterea nucleara prezinta intr-adevar un risc, dar evolutiile continue in acest domeniu permit crearea in prezent a unor surse de energie nucleara mult mai curate, eliminand partial riscurile de contaminare, dar si cantitatea de materiale radioactive. Si, cine stie, poate in viitor vom conduce masini nucleare.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#proiecte Epoca Atomica, #proiecte nucleare , #stiri internationale