Comoara veche de 2.500 de ani, descoperita accidental in Suedia VIDEO

Vineri, 30 Aprilie 2021, ora 21:41
5364 citiri
Comoara veche de 2.500 de ani, descoperita accidental in Suedia VIDEO
Comoara contine 50 de obiecte, intre care coliere, bratari si brose

Un barbat care prospecta o padure din vestul Suediei pentru clubul sau de orientare a descoperit o comoara din Epoca Bronzului care include aproximativ 50 de obiecte, intre care coliere, bratari si brose, relateaza BBC.

Arheologii suedezi sunt de parere ca tezaurul, descoperit intr-o padure, langa niste pietre, are o vechime de 2.500 de ani.

"Am crezut initial ca poate fi o lampa, dar cand am privit mai atent am vazut ca erau mai multe bijuterii vechi", a declarat cartograful Thomas Karlsson. Cel mai probabil, animalele au rascolit pamantului si au scos la iveala obiectele. Ele au fost datate 750 - 500 i.e.n.

Film: Bronsaldersfynd i Vastra Gotaland from VGR Kulturutveckling on Vimeo.

Padurea se afla in apropiere de orasul Alingsas, la aproximativ 48 km nord-est de Goteborg.

"Bijuteriile sunt extrem de bine pastrate. Cele mai multe dintre obiecte au apartinut unor femei de rang inalt", a spus profesorul Johan Ling, lector la Universitatea Goteborg. Intre obiecte se afla si o vergea de obicei folosita pentru a mana caii.

Potrivit legilor in vigoare in Suedia, antichitatile descoperite sunt vazute ca proprietate a statului. Swedish National Heritage Board decide daca si ce rasplata primeste cel care le gaseste. Karlsson a subliniat ca "ar fi un bonus frumos, dar nu este foarte important pentru mine".

"Este distractiv sa fii parte din explorarea istoriei. Cunoastem atat de putine despre acea era, pentru ca nu exista surse scrise", a mai spus el.

In Scandinavia, Era Bronzului s-a intins din 1700 i.e.n pana in 500 i.e.n, cand a inceput Epoca Fierului, care a durat pana in anul 800, cand a inceput Era Vikinga.

Echipa de arheologi din Goteborg analizeaza acum regiunea in detaliu.

Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Selecţionerul Spaniei, Luis de la Fuente, a declarat că i-a fost ruşine atunci când a auzit fluierături din tribunele arenei Santiago Bernabeu, marţi seară, în timpul meciului amical cu...
Ianis Hagi a dezvăluit unde vrea să joace. Ce crede despre presiunea numelui pe care îl poartă
Ianis Hagi a dezvăluit unde vrea să joace. Ce crede despre presiunea numelui pe care îl poartă
Ianis Hagi are 25 de ani și este la a patra experiență internațională, jucând pentru Alaves, după ce a trecut pe la Fiorentina, Gent și Glasgow Rangers. Înaintea meciului amical de...
#comoara, #Spania, #bronz, #padure, #arheologi , #stiri internationale