Conferința privind viitorul Europei. Ce soluții propun cetățenii UE pentru migrație și apărare

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 12:50
4079 citiri
Conferința privind viitorul Europei. Ce soluții propun cetățenii UE pentru migrație și apărare
Moderatorii dezbaterii privind viiotrul Europei

Panelul dedicat Migrației, din cadrul conferinței privind Viitorul Europei, a continuat duminică, 28 noiembrie, în format exclusiv online. Aproximativ 200 de participanti au lucrat asupra 85 de teme, printre care „Autonomia și granițele“, „UE ca partener internațional“, „Luarea deciziilor și politica externă a UE“, „Migrația cu față umană“.

Pe parcursul discuțiilor, participanții au sugerat ca FRONTEX, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE, să primească mai multă responsabilitate, să poată să intervină în protejarea granițelor UE chiar dacă un stat membru nu o cere.

În plus, s-a ridicat problema înființării unei agenții europene care să se ocupe de operațiunile de salvare a migranților aflați în situații disperate. În plus, Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult privind informarea, pentru ca cei care vor să emigreze să aibă informații corecte despre ce îi așteaptă în țările în care vor să ajungă, de la procedura de a cere de azil, la ce locuri de muncă pot găsi în statele membre.

Împărțirea poverii migrației

Foarte mulți participanți au spus că Tratatul de la Dublin este depășit. Potrivit acestora, începând din anul 2003, refugiații trebuie să ceară azil în prima țară în care sosesc. Totuși, statele din UE nu respectă de fiecare dată această regulă. Unele state decid singure dacă vor lua în considerare cererea de azil, deși solicitantul a ajuns în UE printr-o altă țară. Germania, de pildă, de multe ori a întrerupt practica de transfer a refugiaților în alte țări.

Începând din vara anului 2017, refugiații din Germania nu mai sunt transferați în Ungaria, din cauza îngrijorării pentru siguranța lor. Din cauza Tratatului de la Dublin statele membre care se află la granițele externe ale Uniunii Europene sunt nevoite să lupte cu un număr mare de refugiați.

De o vreme încoace, UE încearcă să ajungă la un acord privind cotele de relocare a refugiaților, pentru ca nu numai Italia și Grecia să suporte povara. Este vorba despre numărul de refugiați pe care fiecare stat din UE trebuie să îl accepte, în funcție de numărul locuitorilor din statul respectiv. Totuși, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia au refuzat să accepte acest sistem. Cetățenii europeni susțin că pe acest front nu există suficientă coordonare între agențiile UE care se ocupă de fenomenul migrației ilegale și că Uniunea ar trebui să aibă o poziție mai pro-activă, nu doar să reacționeze.

Luarea deciziilor în UE

Un alt punct intens disputat de cetățenii UE aleși să discute despre viitorul Europei a fost cel al luării deciziilor în cadrul instituțiilor Uniunii. Concluzia a fost că ar trebui să se renunțe la principiul unanimității și să se voteze cu majoritate calificată.

Participanții au ridicat problema ca înainte să fie primiți noi membri ar trebui să se ia o decizie privind votul cu majoritate calificată deoarece se observă că este greu acum cu 27 de membri, dar dacă se vor alătura și alții va fi și mai dificil să se ajungă la unanimitate.

În plus, ar trebui să se facă eforturi mai mari să se explice valorile UE, mai ales țărilor vecine nemembre. Cât privește statele care nu respectă regulile Uniunii ar trebui ca să existe mijloace de a li se aplica mai ușor sancțiuni.

Armată europeană

Și problema înființării unei armate europene a fost aprig dezbătută de participanți. Mulți dintre ei au spus că este nevoie de un astfel de proiect, alții că ar fi o utopie, că securitatea UE este asigurată de NATO. Cu ajutorul experților au ajuns la un consens, acela că o armată europeană s-ar putea să fie necesară, mai ales că pe viitor SUA s-ar putea să nu mai fie așa de implicate în apărarea Uniunii. În plus, nu toate statele europene sunt membre NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
Rolul patrulelor de poliție este foarte important pentru siguranța publică. Polițiștii care patrulează în zonele urbane și rurale previn și combat criminalitatea, infracțiunile și...
Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia şi-a îndemnat cetăţenii, vineri, 19 aprilie, să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene după ce s-au auzit explozii în Iran şi Siria, stârnind temeri legate de...
#conferinta privind viitorul europei, #Parlamentul European, #UE, #cetateni, #migratie, #aparare, #valori europene, #stat de drept , #Viitorul Europei
Comentarii