Conflict exploziv in Peru: Presedintele si Congresul s-au ... suspendat reciproc

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 17:55
3708 citiri
Conflict exploziv in Peru: Presedintele si Congresul s-au ... suspendat reciproc
Foto: Facebook / Martin Vizcarra

Situatia politica din Peru este incerta, dupa ce presedintele tarii, Martin Vizcarra (foto), si Parlamentul peruan s-au suspendat reciproc, relateaza site-ul publicatiei Le Figaro.

Presedintele din Peru, Martin Vizcarra, a anuntat luni, intr-un discurs televizat, dizolvarea Parlamentului de la Lima, pentru prima data dupa anul 1992, si convocarea de alegeri legislative anticipate pe 26 ianuarie, justificand aceasta decizie in baza unei crize institutionale interne.

Ca reactie la demersul presedintelui peruan, Congresul, dominat de opozitia de dreapta, a votat cu o majoritate de 86 din cei 130 de parlamentari pentru suspendarea presedintelui Vizcarra, acuzandu-l de "incapacitate morala". Legislativul peruan l-a numit in functia de presedinte interimar pe vicepresedintele Mercedes Araoz.

"Ne aflam in pragul unei lovituri de stat", a declarat deputatul Jorge Del Castillo, aliat al opozitiei presedintelui, dreapta populista, justificand hotararea parlamentara. "Speram ca fortele armate si politia nu se vor alatura acestei mascarade", a afirmat acesta in cadrul aceleiasi declaratii.

Parlamentul de la Lima se va reuni vineri pentru a vota motiunea de demitere definitiva a presedintelui, conform declaratiilor facute de presedintele Legislativului peruan, Pedro Olaechea.

Aceasta criza politica interna reprezinta apogeul unei dispute politice, recurente in ultimii ani la nivelul autoritatilor de la Lima, asupra modului de numire a judecatorilor de la Tribunalul constitutional.

Institutia, cea mai inalta instanta de judecata peruana, gestioneaza in prezent cererea de eliberare din arest a liderului opozitiei, Keiko Fujimori, fiica fostului presedinte Alberto Fujimori, condamnata intr-un caz de coruptie de mare amploare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#presedinte Congres suspendat Peru , #stiri internationale