Consultari pe tema statului palestinian la ONU - Netanyahu intrevede o solutie

Autor: Ana Ilie
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:58
926 citiri
Consultari pe tema statului palestinian la ONU - Netanyahu intrevede o solutie

Membrii Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni, luni, pentru consultari informale pe tema cererii inaintate de Autoritatea Palestiniana, privitor la recunoasterea drept stat membru cu drepturi depline la Natiunile Unite.

Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate sunt divizati in ceea ce priveste demersul palestinian, asa ca surse ONU nu se asteapta ca aceste consultatii sa conduca in curand la un vot, scrie Haaretz.

Potrivit regulilor ONU, un nou stat membru poate fi admis numai la recomandarea Conisliului de Securitate. Daca Consiliul recomanda acceptarea, Adunarea Generala trebuie sa supuna la vot ratificarea deciziei.

Insa "este foarte probabil ca aceste consultatii sa dureze cateva saptamani. Cererea palestiniana este considerata extrem de delicata, si, in special, este o sursa de controverse intre cele doua puteri importante ale Consiliului, Rusia si SUA. Asadar, nu este asteptata o decizie rapida care sa produca o dezbatere oficiala si un vot", a spus, pentru sursa citata, adjunctul sefului unei misiuni occidentale la ONU.

Ritmul consultarilor informale si programul intalnirilor sunt in general dictate de membrii permanenti ai Consiliului. Deoarece acestea au drept de veto, Consiliul prefera sa gaseasca o formula convenabila pentru toti, in loc sa forteze un vot in care este posibil ca unul sa isi exercite dreptul de veto.

Cu toate acestea, este un proces ce poate dura foarte mult, in pofida recomandarilor privind o durata nu mai mare de 35 de zile. Consultarile informale se tin cu usile inchise.

Jerusalem Post il citeaza insa pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ca spunand ca este foarte posibil ca SUA si Israelul sa nu stranga suficiente voturi impotriva cererii palestininenilor pentru a impiedica un vot in Consiliul de Securitate.

Este deocamdata neclar daca palestinienii vor strange cele noua voturi necesare pentru ca demersul lor sa fie supus la vot. Duminica, parea ca Marea Britanie, Franta, Germania, Columbia, Portugalia si probabil Bosnia, vor respinge cererea.

SUA au anuntat ca isi vor exercita dreptul de veto, daca este necesar, pentru a respinge cererea, insa Israelul si SUA incearca sa stranga de partea lor suficiente voturi pentru ca americanii sa nu fie nevoiti sa recurga la veto, care ar cantari greu in ceea ce priveste repetatele lor declaratii de sprijin fata de miscarile pro-democratie din cadrul a ceea ce se numeste generic Primava Araba.

La incheierea vizitei de cinci zile la ONU, in New York, Netanyahu a declarat ca este posibila rezolvarea chestiunii coloniilor, care ocupa doar 1,5% din Cisiordania - refuzul de a inceta construirea lor este motivul pentru care palestinienii refuza sa revina la masa negocierilor.

"Sunt un lider israelian care poate aduce pacea:, a spus Netanyahu, adaugand ca si poporul sau este "insetat" dupa pace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Cererea statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al ONU urmează să fie votată vineri, 19 aprilie, în Consiliul de Securitate, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Consiliu Securitate ONU, #palestinieni vot onu, #palestinieni consiliu securitate , #stiri internationale