Tot mai mulți copii sunt ucişi sau recrutaţi de către grupările jihadiste

Luni, 13 Septembrie 2021, ora 07:26
2075 citiri
Tot mai mulți copii sunt ucişi sau recrutaţi de către grupările jihadiste
Copii din Niger FOTO Pixabay

Din ce în ce mai mulţi copii sunt ucişi sau recrutaţi de către grupările armate teroriste în Niger, în special în zonele de frontieră din Burkina Faso şi Mali unde atacurile jihadiste s-au intensificat în ultimele luni, a denunţat Amnesty International, relatează AFP.

"În regiunea Tillabéri din Niger o generaţie întreagă creşte înconjurată de moarte şi distrugere. Grupări armate au atacat în mod repetat şcoli şi rezerve de hrană şi îi vizează pe copii pentru recrutare", a declarat Matt Wells, director adjunct la Amnesty International.

ONG-ul a publicat luni un raport de 64 de pagini privind repercusiunile în creştere ale conflictului asupra copiilor în regiunea Tillabéri.

Această zonă cunoscută sub numele de "trei frontiere" este ţinta recurentă a atacurilor a două grupuri armate jihadiste: The Islamic State in the Greater Sahara (ISIS-GS) şi Grupul de sprijin pentru islam şi musulmani (GSIM), afiliat Al-Qaida.

Potrivit bazei de date privind locul şi desfăşurarea conflictelor armate (ONG, ACLED), citată în raportul Amnesty, violenţele împotriva civililor din Niger s-au soldat cu 544 de morţi în perioada 1 ianuarie - 29 iulie 2021, faţă de 397 în 2020.

Aproximativ 60 de copii au fost ucişi în partea nigeriană a zonei "trei frontiere", adaugă Amnesty, care citează mai multe mărturii ale unor supravieţuitori.

Dacă masacrele la scară largă par să fie comise mai mult de către EIGS conform raportului, Amnesty denunţă şi recrutarea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, în principal de către GSIM, în special în departamentul Torodi, în apropiere de Burkina Faso.

Atacurile asupra şcolilor sunt de asemenea numeroase, menţionează Amnesty, potrivit căreia peste 31.000 de copii nu merg la şcoală în regiunea Tillabéri, cu 10.000 mai mulţi decât anul trecut.

"Nigerul este pe marginea prăpastiei. Autorităţile nigeriene şi partenerii internaţionali trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a-i dota pe copii cu instrumentele care le vor permite să îşi construiască un viitor", a avertizat Matt Wells.

Putin, prins cu minciuna. Ambasadorul Belarusului confirmă că teroriștii de la Moscova nu voiau să fugă în Ucraina
Putin, prins cu minciuna. Ambasadorul Belarusului confirmă că teroriștii de la Moscova nu voiau să fugă în Ucraina
Ambasadorul Belarusului în Federația Rusă, Dmitri Krutoy, a declarat că polițiștii de frontieră din Belarus au împiedicat intrarea în țară a presupușilor teroriști implicați în...
Kremlinul anunță reținerea a 11 persoane, implicate în atacul armat de la Moscova. Numărul decedaților ar fi trecut de 90
Kremlinul anunță reținerea a 11 persoane, implicate în atacul armat de la Moscova. Numărul decedaților ar fi trecut de 90
Patru persoane suspectate de comiterea atacului de la Crocus City Hall, de lângă Moscova, au fost arestate, după ce au fost prinse în urma unei urmăriri cu maşina. În total, autorităţile...
#copii ucisi, #Niger, #teroristi, #raport, #Amnesty International , #stiri internationale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da', pentru ăștia nu există drone? Sau, se mai așteaptă încă un 11