Phenianul denunta adoptarea de sanctiuni de catre UE: Reprezinta un ''mod de gandire psihotic''

Miercuri, 24 Martie 2021, ora 10:22
2031 citiri
Phenianul denunta adoptarea de sanctiuni de catre UE: Reprezinta un ''mod de gandire psihotic''
Coreea de Nord, atac la adresa UE/Foto: Pixabay.com

Coreea de Nord a calificat marti drept "provocare politica demna de dispret" si consecinta "a unui mod de gandire psihotic" sanctiunile impuse in aceasta saptamana de Uniunea Europeana unor inalti oficiali de la Phenian pentru incalcari ale drepturilor omului, relateaza AFP.

Cei 27 de membri ai Consiliului European au anuntat sanctiuni impotriva a 12 persoane si patru entitati juridice prezente in sase tari, intre care China, Rusia si Coreea de Nord, pentru incalcari ale drepturilor omului.

Decizia a starnit nemultumirea Beijingului si a declansat un conflict diplomatic intre China, principalul sustinator al Coreii de Nord, si tarile membre ale Uniunii Europene.

Un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Coreea de Nord a denuntat masurile, spunand ca ele sunt "instrumente politice funeste" declansate de "inconsistenta inveterata a UE asociata unui mod de gandire psihotic".

Sanctiunile se inscriu in cadrul unei politici ostile fata de Coreea de Nord si constituie "o provocare politica demna de dispret", a precizat purtatorul de cuvant intr-un comunicat intitulat "actul inutil nu va atrage decat dezonoare si rusine" si publicat marti de agentia oficiala de presa KCNA.

Printre tintele vizate de aceste sanctiuni europene se numara ministrul nord-coreean insarcinat cu securitatea statului, Jong Kyong Thaek, ministrul securitatii publice, Ri Yong Gil, si biroul procurorului general central.

Conform Monitorului Oficial al UE, ei sunt responsabili de "incalcari grave ale drepturilor omului", printre care tortura, executii arbitrare, munca fortata generalizata si violente sexuale comise asupra femeilor.

Coreea de Nord, detinatoare de arme nucleare, este de asemenea acuzata de ONU de incalcari "sistematice, generalizate si flagrante" ale drepturilor omului, inclusiv tortura si executii extrajudiciare.

Phenianul respinge aceste acuzatii si spune ca protejeaza si promoveaza "adevaratele drepturi ale omului" si califica drept propaganda antiregim acuzatiile de incalcari ale drepturilor omului din partea comunitatii internationale.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#Coreea de Nord, #China, #Uniunea Europeana, #Asia, #stiri internationale , #stiri internationale