Coruptia din Uganda blocheaza afacerile cu petrol

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 22:22
2182 citiri
Coruptia din Uganda blocheaza afacerile cu petrol
foto: newstimeafrica.com

Parlamentul Ugandei a votat suspendarea noilor intelegeri din sectorul petrolier, ca urmare a acuzatiilor de mita din Guvern.

Mai multi ministri sunt acuzati ca au luat mita de mai multe milioane de dolari. Parlamentarul Gerald Karuhanga a declarat luni ca britanicii de la Tullow Oil au platit mita pentru a influenta deciziile ministrilor, potrivit CNN.

Compania petroliera spune ca respinge afirmatiile "exagerate si total defaimatoare". Conform analistilor, votul este o mare lovitura pentru presedintele Yoweri Museveni, care se alfa la putere din 1986. Se pare ca guvernul ugandez nu va putea semna alte contracte petroliere pana cand nu va fi adoptata o lege a petrolului.

In timpul unei dezbateri aprinse de luni, Karuhanga a pus pe masa documentele care afirma ca Tullow Oil a mituit prim-ministrul tarii, Amama Mbabazi, dar si pe ministrul Externelor, Sam Kutesa si pe fostul ministru al Energiei, Hilary Onek.

Onek, care a fost acuzata ca a primit aproape 23 de milioane de dolari mita, a respins cu desavarsire acuzatia. Ea a spus in fata parlamentarilor ca este "profund ranita de aceste minciuni pentru ca, daca aceasta intelegere exista cu adevarat, merit toate pedepsele de pe Pamant".

La randul sau, ministrul de Externe l-a acuzat pe Karuhanga ca face un abuz parlamentar cu aceste afirmatii false: "Poate el sa faca declaratii defaimatoare impotriva mea care sunt false, stiind ca nu poate sa le repete in afara camerei". Ca raspuns, Karuhanga a spus ca este pregatit sa repete afirmatiile in afara Parlamentului.

Premierul Mbabazi a citit in Parlament o scrisoare a presedintelui Tullow Oil, Aidan Heavey: "Aceste acuzatii pot fi demonstrate ca fiind false si se pare ca sunt bazate pe neintelegeri despre cum functioneaza industria mondiala a petrolului si gazului". In aceeasi scrisoare, se arata ca Tullow vrea sa respinga aceste afirmatii intr-un forum al parlamentului Ugandei si sa explice, impreuna cu alti reprezentanti ai industriei, cum functioneaza industria.

Presedintele Museveni a castigat alegerile in februarie 2011, aceasta victorie fiind insa alterata de acuzatii de frauda. Uganda a fost lovita anul acesta de o serie de proteste ale populatiei nemultumite de costurile prea mari de trai.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parlamentari uganda, #mita ministri uganda, #petrol uganda , #stiri internationale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Şi dacă-i o manevră a la Timoşenko, pentru a scăpa de un adversar in