Ziare.com

Crestere a numarului de sinucideri la nivel global din cauza crizei economice

de Alex Varzaru
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:59

   

Crestere a numarului de sinucideri la nivel global din cauza crizei economice
Mii de sinucideri pot fi puse in legatura cu criza financiara globala, iar foarte multi oameni se sinucid in tarile care au suferit pierderi masive a locurilor de munca, a relevat un studiu international.

Cercetarea arata ca au existat cu 5.000 mai multe sinucideri in Europa si SUA in 2009, primul an dupa ce caderea sistemului bancar a declansat dezordinea economica, decat erau inregistrate in anii anteriori, scrie The Independent.

In Marea Britanie, in 2009, s-au inregistrat cu 300 mai multe sinucideri, conform British Medical Journal. Cercetatorii pun aceasta crestere a sinuciderilor pe seama problemelor economice: se estimeaza ca aproximativ 34 de milioane de persoane si-au pierdut locurile de munca de cand a inceput criza.

In cercetarea lor, care a studiat rata sinuciderilor in 45 de state, tinerii aflati intre varstele de 15 si 24 de ani sunt categoria cea mai vulnerabila.

"Barbatii sunt de obicei membrii familiei care castiga cel mai mult in familie si de aceea este mult mai afectati de recesiune decat femeile. Ei pot incerca un grad mai mare de rusine atunci cand apare somajul si de asemenea, vor cauta mai putin ajutor", se arata in studiu.

O alta concluzie a studiului e ca rata sinuciderilor e mai mare in tarile care anterior crizei aveau o rata mica a somajului. "Incercarile de sinucidere ratate ar putea fi de 40 de ori mai multe decat incercarile finalizate cu deces, iar pentru fiecare incercare de sinucidere exista inca zece oameni care se gandesc la sinucidere", avertizeaza cercetatorii.

Datele oficiale arata ca 4.331 de persoane s-au sinucis in Marea Britanie in 2008, o crestere brusca cu 246 de oameni mai mare decat cea din anul anterior si o inversare brusca a tendintei pentru decada anterioara. De asemenea, alte 4304 sinucideri au fost inregistrate in 2009. In 2011, cresterea numarului de sinucideri a fost si mai substantiala: 4.552.

Acelasi fenomen a mai fost inregistrat si anterior, in timpul Marii Depresii din anii '30 si crizei economice din Asia, la sfarsitul anilor '90.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor