Scandal in Italia. Medicii, in situatia de a alege pe cine sa salveze si pe cine nu

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 16:27
6217 citiri
Scandal in Italia. Medicii, in situatia de a alege pe cine sa salveze si pe cine nu

Ministrul italian al sanatatii este criticat din cauza schimbarii planului de pandemie din aceasta tara, vechi din 2006. Proiectul include si o prevedere potrivit careia medicii pot alege pe cine salveaza si pe cine nu, in cazul in care nu vor fi resurse suficiente pentru toti pacientii, arata digi24.ro.

Potrivit sursei citate, Italia nu si-a mai actualizat planul de pandemie din 2006 si se banuieste ca absenta unui plan adecvat a contribuit la numarul urias de decese din Italia din cauza pandemiei de coronavirus - peste 79.000.

Medicii au facut alegeri dure

In primavara, cand primul val facea ravagii in Italia, medicii chiar au fost nevoiti sa faca alegeri dure, pentru ca nu aveau nici suficiente paturi, nici suficiente medicamente, nici suficient personal, iar multi au decis sa-i trateze pe cei care aveau sanse mai mari de supravietuire.

Proiectul planului de pandemie pentru 2021-2023, consultat de Guardian, stipuleaza ca, desi angajatii din domeniul sanatatii sunt obligati sa ofere pacientilor cele mai bune si mai adecvate ingrijiri, exista circumstante care pot face necesara prioritizarea.

"Dezechilibrul dintre nevoi si resursele disponibile poate face necesara adoptarea criteriilor de triaj in accesul la tratament" si, prin urmare, "in cazul penuriei de resurse, acestea ar putea fi alocate pentru a oferi tratamentul necesar acelor pacienti au cele mai mari sanse", potrivit proiectului.

Proiect aspru criticat

Proiectul a fost insa aspru criticat in Italia, mai multe voci spunand ca Italia trebuie sa fie mai bine pregatita, astfel incat medicii sa nu fie nevoiti sa recurga la un astfel de triaj.

De luni intregi, MES a fost subiect de disputa in guvernul italian. Fondul de salvare al UE ar putea fi folosit pentru a ajuta sistemul de sanatate gestioneze pandemia de coronavirus, dar unul dintre partenerii din coalitie, Miscarea Cinci Stele, s-a opus motivand ca incalca suveranitatea nationala a Italiei.

Ettore Rosato, deputat in Italia Viva, a scris pe Facebook ca posibila politica de triaj este "o imensa rusine pentru tara".

Lista reactiilor adverse pe care le poate da vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna

Citeste si:
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...
Descoperire importantă în lupta cu pandemia: planta care stopează coronavirusul
Descoperire importantă în lupta cu pandemia: planta care stopează coronavirusul
Oamenii de ștință de la Institutul de Tehnologie Mandi din India au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva pandemiei mondiale. Ei au găsit că extractul dintr-o plantă stopează...