Cuba dupa Fidel Castro: Mostenirea intunecata pe care a lasat-o dictatorul

Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 20:49
11160 citiri
Cuba dupa Fidel Castro: Mostenirea intunecata pe care a lasat-o dictatorul

La o zi dupa moartea lui Fidel Castro, vineri seara, la 90 de ani, doua mari organizatii care militeaza pentru drepturile omului au publicat cate un raport pe tema drepturilor omului in Cuba.

Amnesty International si Human Rights Watch se refera la "epoca Fidel Castro" ca fiind una a represiunii politice, arata CNN.

"Accesul la serviciile publice, asa cum sunt sanatatea si educatia, au fost substantial imbunatatite de revolutia cubaneza si, pentru asta, conducerea trebuie aplaudata", declara Erika Guevara-Rosas, director al Amnesty International.

Insa, in ciuda acestor realizari, regimul de 49 de ani a lui Fidel Castro a fost caracterizat de o suprimare brutala a libertatii de expresie, mai spune aceasta.

"Mostenirea cea mai intunecata" lasata de Fidel Castro este suprimarea libertatii de expresie in Cuba, tara in care activistii continua sa fie arestati si hartuiti atunci cand fac afirmatii impotriva guvernului, mai afirma directorul Amnesty International.

Organizatia sustine ca are declaratii de la "sute de persoane" retinute de guvern doar pentru ca si-au exercitat dreptul la libertate de expresie. Desi din ce in ce mai putini oameni primesc in prezent sentinte lungi "motivate politic", represiunea ia noi forme in Cuba zilelor noastre, mai avertizeaza organizatia.

In prezent, conform Amnesty International, autoritatile din Cuba se folosesc la scara mare de arestari pe termen scurt si hartuirea celor care indraznesc sa-si publice opiniile, sa apere drepturile omului sau sa conteste "arestarea arbitrara a unei rude". In plus, in Cuba este limitat accesul la Internet.

Si Human Rights Watch denunta "mostenirea intunecata" lasata de Fidel Castro. Organizatia sustine ca guvernul inca apeleaza la o parte dintre practicile instaurate in vremea lui "El comandante": supraveghere, batai, detentie arbitrara si renegarea publica a celor care "gresesc". Toate aestea genereaza un climat de "teama pasiva".

Oganizatia aminteste de pedepsele dure si de regimul draconic din vremea lui Fidel Castro, afirmand, printr-unul dintre directorii sai, Jose Miguel Vivanco, ca "daca alte tari din regiune s-au indepartat de autoritarism, doar Cuba lui Fidel Castro a continuat sa reprime toate drepturile civile si politice".

Politica tardiva a SUA

Embargoul economic impus de SUA Cubei nu a reusit sa-l indeparteze pe Fidel Castro de la putere, aminteste Human Rights Watch. Cei care au avut de suferit au fost cubanezii. "In loc sa izoleze Cuba, aceasta politica a izolat SUA", arata organizatia, care sustine ca Fidel Castro s-a folosit de acest embargo ca sa adune simpatie de peste hotare.

Cele doua tari au reluat relatiile diplomatice in iulie, iar presedintele Barack Obama a vizitat tara anul acesta.

Dupa moartea lui Fidel Castro, Obama a transmis condoleante, "intinzand o mana prietenoasa catre cubanezi". Acesta i-a asigurat pe cubanezi ca au in SUA un "prieten si partener".

Insa acest comportament al SUA vine prea tarziu, mai arata organizatia, care puncteaza faptul ca timp de zeci de ani Fidel Castro a beneficiat de pe urma politicii gresite a SUA, care i-a permis sa joace rolul victimei, descurajand si guvernele altor tari in condamnarea politicii de la Havana.

In prezent, cum embargoul nu mai e de actualitate, guvernul cubanez nu-si mai poate justifica actele, iar principalul sau pretext a cazut.

Citeste si:
Dacian Cioloș decide diseară dacă rupe USR SURSE
Dacian Cioloș decide diseară dacă rupe USR SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș va avea diseară o întâlnire online cu mai mulți apropiați din partid pentru a decide dacă rămân în USR sau dacă fondează o nouă formațiune...
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, spune pe rețelele sociale că azi are loc o întâlnire despre schimbarea sistemului de impozitare. ”Coaliția sărăciei se întâlnește...
Comentarii
T. basilic
rank 5
MosGerila
rank 5
Mostenirea lui Castro: "Trabajo SI, samba NO" !!!