UE le cere Statelor Unite sa retraga tarife de sapte miliarde de dolari aplicate unor produse europene

Luni, 12 Octombrie 2020, ora 07:54
2668 citiri
UE le cere Statelor Unite sa retraga tarife de sapte miliarde de dolari aplicate unor produse europene
Comisarul european pentru Comert, Valdis Dombrovkis FOTO Facebook/Valdis Dombrovskis

Noul comisar al Uniunii Europene pentru Comert, Valdis Dombrovskis, a cerut Statelor Unite sa retraga tarifele aplicate unor produse provenite din UE in valoare de peste 7 miliarde de dolari, avetizand ca in caz contrar vor suporta tarife suplimentare pentru exporturile in Europa, comisarul cerand un acord in disputa referitoare la subventiile primite de constructorii de avioane Airbus si Boeing, potrivit unui articol publicat duminica de Financial Times.

Refacerea relatiei transatlantice va fi prima prioritate a UE, iar Statele Unite ar trebui sa retraga tarifele legate de Airbus, ca o masura de crestere a increderii, a declarat Dombrovskis.

"Desigur, daca Statele Unite nu isi vor retrage tarifele nu vom avea incotro decat sa introducem tarife proprii", a spus comisarul.

In octombrie anul trecut, Washingtonul a obtinut din partea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) dreptul de a impune tarife pentru importuri anuale de 7,5 miliarde de dolari din UE, in litigiul referitor la subventiile primite de Airbus.

Washingtonul a impus apoi tarife de 25% pentru produse pornind de la whisky provenit dintr-o singura distilerie (single malt whisky) la masline si tarife de 10% pentru majoritatea avioanelor Airbub fabricate in Europa.

La jumatatea lunii februarie, guvernul american a anuntat ca va mari tarifele pentru avioanele importate din UE de la 10% la 15%, amplificand presiunile asupra Bruxelles-ului in disputa veche de aproape 16 ani.

La randul ei, UE a obtinut dreptul din partea OMC sa impuna tarife pentru produse americane in valoare de 4 miliarde de dolari, ca masura de retorsiune fata de subventiile primite de Bpeing, au declarat luna trecuta surse apropiate situatiei, decizie care ar urma sa fie publicata in urmatoarele saptamani.

Dombrovskis a refuzat sa speculeze in privinta impactului avut de o presedintie a lui Joe Biden in acest conflict, dar a spus ca administratia lui Donald Trump are o abordare mai protectionista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC....
#UE, #SUA, #comert, #tarife , #stiri internationale