Ziare.com

Curtea Suprema din SUA accepta sa reexamineze dreptul la avort

de Iulian Birzoi
Marti, 18 Mai 2021, ora 10:52

   

Curtea Suprema din SUA accepta sa reexamineze dreptul la avort
Curtea Suprema din SUA a fost de acord luni, 17 mai, sa reexamineze dreptul femeilor la avort. In contextul majoritatii solide conservatoare, ar reprezenta o decizie istorie in favoarea celor care se opun intreruperilor de sarcina, potrivit AFP.


Curtea Suprema, in care trei din cei noua judecatori au fost numiti de fostul presedinte Donald Trump, va examina peste cateva luni o lege in vigoare in statul Mississippi care interzice majoritatea avorturilor incepand din a 15-a saptamana de sarcina.

'Alarmele suna puternic in fata acestei amenintari', a comentat imediat Nancy Northup, presedinta Center for Reproductive Rights, care a sesizat justitia impotriva legii din Mississippi. 'Curtea Suprema tocmai a acceptat sa studieze un text care, fara niciun dubiu, ii incalca aproape 50 de ani de decizii proprii', a subliniat ea.

Curtea a recunoscut in 1973 un drept constitutional la avort intr-o decizie emblematica intitulata 'Roe v. Wade'. Ulterior, a precizat ca femeile pot avorta cat timp fetusul nu este 'viabil', ceea ce corespunde cu aproximativ 22 saptamani de sarcina.

O parte a americanilor, mai ales din mediile religioase, raman vehement opusi intreruperilor voluntare de sarcina, iar statele conservatoare, mai ales din sud si centru, au adoptat, in timp, legi care sa restranga accesul femeilor la aceste interventii.

Insa legile care contrazic direct cadrul fixat de Curtea Suprema, mai ales cele care interzic total avorturile sau le limiteaza la primele saptamani de sarcina, au fost pana acum sistematic invalidate de tribunale.

Legea din Mississippi, ce dateaza din 2018, a fost blocata in prima instanta, apoi in apel, dar autorii sai au decis sa introduca recurs la Curtea Suprema.

Aceasta ar fi putut refuza sa se sesizeze, asa cum procedeaza in imensa majoritate a cazurilor, ceea ce ar fi validat deciziile precedente. Insa acceptand sa examineze recursul, ea lasa sa se inteleaga ca ar putea sa le modifice.

Curtea nu si-a motivat decizia, conform uzantelor, dar a semnalat ca vrea sa se cantoneze la o chestiune juridica: 'Sunt toate interdictiile de avort inainte de viabilitatea (fetusului) contrare Constitutiei?'

In mandatul sau prezidential, Donald Trump a numit trei magistrati la Curtea Suprema, dintre care doi au luat locul unor judecatori protectori ai drepturilor femeilor: conservatorul Brett Kavanaugh i-a succedat in 2018 moderatului Anthony Kennedy, apoi Amy Coney Barrett, o catolica ferventa ce se opune avortului, in locul campioanei feministe Ruth Bader Ginsburg, decedata in septembrie 2020.

Aceste schimbari i-au incurajat pe opozantii avorturilor, iar statele au adoptat numeroase texte restrictive in speranta ca vor furniza Curtii o ocazie de a se sesiza din nou pe acest subiect. Conform Planned Parenthood, care administreaza numeroase clinici unde se practica intreruperi de sarcina, mai mult de 500 de restrictii de avort au fost adoptate de la inceputul anului.

Conform expertilor, este probabil ca inalta jurisdictie, care isi va face publica decizia in 2022, sa nu invalideze total decizia Roe v. Wade, ci sa-i diminueze sfera de aplicare, oferindu-le tot mai mult libertate statelor sa interzica intreruperile de sarcina, ceea ce risca sa creasca disparitatile pe teritoriul tarii, mai noteaza France Presse.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Curtea Suprema SUA
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1675 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-a dat liber de postat pe sit halora de la salonul 9

e bine ça pe ziare plagiatul si pupin corismul nu e interzis si trolli dispun la discretie de aceste privilegii
Hai cu limba ....romana
Curtea Suprema din SUA a fost de acord luni, 17 mai, sa reexamineze dreptul femeilor la avort. In contextul majoritatii solide conservatoare

 

America aniverseaza 55 de ani de la Decretul 770

prin care regimul lui Nicolae Ceaușescu incălca grav drepturile omului, urmărind să iși impună politica demografică.

Pe data de 1 octombrie 1966, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania, a emis Decretul 770, completat ulterior prin Legea 6/1973 și initiat de Nicolae Ceausescu.

Prin acest decret prin se interzicea intreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese si inrăutătirea sănătătii femeilor ca urmare a unor interventii avortive in conditii de clandestinitate.

"Politica demografică a regimului Ceaușescu a avut la bază Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea intreruperea de sarcină și care viza creșterea accelerată a populației. Prin acest act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie unul dintre cele mai represive și dure regimuri pronataliste din istorie. Faptul că nu s-a luat in considerare efectele pe termen mediu sau lung a condus la considerarea acestuia ca un mod abuziv prin care statul totalitar leza libertatea persoanei. Unul dintre efectele negative l-a constituit apariția a numeroase centre de instituționalizare a copiilor cu probleme și care, prin indiferența regimului, au devenit adevărate lagăre de exterminare, in care regimul comunist căuta să ascundă și să suprime indivizii considerați o povară socială", amintește pagina Astăzi in istorie.

 

Decretul 770 document de mare inspiratie a partidului "religios"

Ce presupunea Decretul 770 impus de Nicolae Ceaușescu
Decretul a fost promulgat pe 2 octombrie 1966 sub semnătura lui Chivu Stoica. Decretul 770 interzicea avorturile cu excepția situațiilor in care:

1. Sarcina punea in pericol viața femeii

2. Unul din părinți suferea de o boală gravă care se transmitea ereditar sau determina malformații

3. Femeia prezenta invalidități grave fizice sau psihice

4. Femeie avea varsta de peste 45 de ani

5. Femeie născuse deja cel puțin patru copii pe care ii avea in ingrijire

6. Sarcina era o urmare a unui viol sau incest

 

Curtea Suprema poate da numai un simplu copy/paste decretului 770.

Paradoxal legile adoptate de statele sudiste care traiesc oricum cu cel putin 100 de ani in urma nu prevad nici un excludere.
De fapt ptr americani incestul si violul e ceva normal.

Decretul 770 interzicea avorturile cu excepția situațiilor in care:

1. Sarcina punea in pericol viața femeii

2. Unul din părinți suferea de o boală gravă care se transmitea ereditar sau determina malformații

3. Femeia prezenta invalidități grave fizice sau psihice

4. Femeie avea varsta de peste 45 de ani

5. Femeie născuse deja cel puțin patru copii pe care ii avea in ingrijire

6. Sarcina era o urmare a unui viol sau incest

 

Ceausescu redivivivus in varianta republican-talibana

Se confirma faptul caori Ceausescu avea idei republicane , ori republicanilor le-a placut atat de mult ideile lui de "multiplicare" a populatiei incat au promovat la Curtea Suprema aceasta lege de invalidare a drepturilor femeilor la avort.
Se are in vedere excluderea oricarui motiv.
Chair si copii rezutati din viol sau incest nu sunt considerati o exceptie.
Comparativ , Ceausescu a exclus sarcinilepeacest motiv .
Fostul presedinte , exclus de la Casa Alba la ultimile alegeri , in schimb agreeaza cu aceaste idei mai ales ca a spus public ca si-ar dori ca Ivanka sa nu fi fost fiica lui. Saracul Jared !

Deh , America anului 2021 !

 

Erreur fatale, mon cher ... 🙏💖†

Ai postat 4 comentarii si toate pacatoase.
Avortul este un Act Egoist si o Mare Crima in fatza
Creatorului si a Domnului Jesus Cristos. 🙏

 

Pana la

creatorul tau femeile raman cu sechele fizice si psihice pe toata viata din cauza avorturilor . Intrebarea este ,de ce trebuie sa ajungi la avort cand exista atatea metode anticonceptionale ???


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor