De la cititori: Trucuri electorale

Sambata, 28 August 2010, ora 21:16
2325 citiri
De la cititori: Trucuri electorale

In campaniile electorale se poate vedea ce este mai bun sau mai rau, atat la candidati, cat si la alegatori. In exemplele culese de mine veti vedea despre ce vorbesc.

Un candidat la parlament, in Argentina, calatorea cu autobuzul sau de campanie, impreuna cu un anturaj larg de functionari angajati de el si ziaristi. Vizita regiunile rurale din districtul sau, tinand discursuri.

Intr-o mica localitate, in care majoritatea populatiei crestea vite si porci, asa-numitii "vaqueros y porqueros", a vorbit vreo 30 de minute, aruncand cu noroi in oponentul sau: "Ce stie oponentul meu despre problemele Dv? Toata viata a trait pe bani gata si nu intelege sudoarea si munca productiva. Si pe deasupra, e un heterosexual. A recunoscut asta in public, si sotia lui o stie! Ca buni catolici, cu teama lui Dumnezeu, puteti vota pentru o astfel de persoana? Cred ca nu. Eu sunt omul de care tara are nevoie. Voi reprezenta acest district cu onoare. Credeti-ma!"

Cum majoritatea alegatorilor habar nu aveau ce inseamna "heterosexual" acest candidat a fost ales, in acel district, cu peste 80% din voturi.

In Mexic, in timpul unei dezbateri televizate dintre doi deputati candidati, unul i-a aruncat oponentului sau o intrebare neasteptata: "Onorabile si stimate candidat, ai incetat sa-ti bati nevasta? Raspunde simplu, da sau nu!".

In audienta erau o multime de femei, majoritatea lucratoare la marile fabrici din acel oras, iar raspunsul care a venit nu a putut sa scoata repondentul dintr-o situatie penibila: "Nu mi-am batut sotia niciodata... Nu stiu de ce oponentul

meu fabrica astfel de zvonuri..", la care celalat i-a taiat-o scurt: "Vedeti cum se eschiveaza? I-am cerut un raspuns clar, da sau nu, dar acest om e incapabil sa inteleaga ca adevarul e simplu. Astfel de candidat doriti? Dar sa schimbam subiectul..."

Si acest candidat a iesit victorios, in timp ce adversarul sau s-a ales cu un renume fals de om care-si abuza sotia.

Intr-un oras din sudul SUA, un candidat pentru senator de stat mergea vineri seara, prin barurile din regiunea portului, dand clientilor lectii de moarala: "Munciti toata saptamana ca sclavii, si de indata ce vi se plateste salariul, veniti aici si-l cheltuiti pe bautura. De ce nu mergeti acasa, unde nevestele va asteapta cu ingrijorare? De ce nu petreceti acest timp cu copiii vostri? Treziti-va, oamenilor. Sunteti pe calea pierzarii. Apropos! Eu candidez pentru postul de senator de stat. Va rog sa votati pentru mine!"

In acest moment, incepe sa distribuie carti de vizita tuturor. "Ma astept sa va vad, pe toti, duminica, la biserica. Trebuie sa va rugati pentru iertarea pacatelor..." Iesind din bar, unii il huiduiau, dar nimeni nu baga de seama ca acele carti de vizita, pe care el le imprastia prin toate barurile, erau ale oponentului sau. Nu mai trebuie sa mentionez cum s-au soldat acele alegeri.

Un candidat la o functie de deputat, in Brazilia, a propus ca guvernul sa

perceapa o mica taxa, pe fiecare litru de benzina, pentru a acoperi o asigurare de stat de raspundere civila, pentru toate vehiculele. Logica era ca un mic vehicul consuma mai putina benzina si deci asigurarea ar fi mai ieftina. Reciproc, un vehicul mare va plati mai mult pentru aceiasi asigurare, prin consumul de benzina.

Propunerea acestui candidat cuprindea un proces prin care guvernul colecta toate premiile de asigurari, solicitind de la companiile de asigurari, pe baza de concurs, prelucrarea si rezolvarea cazurilor de accidente. Aceasta insemna o intruzie de nepermis, in industria de asigurari, care n-a irosit nicio clipa in efortul de a-l inlatura.

S-au produs fotografii care il aratau pe candidat, ca elev de liceu, cu multi ani in urma, consumand bere, pe plaja, ca minor. O alta serie de fotografii, luate prin telefon, il aratau nud, in casa lui.

Familia lui, copiii lui, si toate rudele apropiate, nemaiputand rezista acestui baraj de proasta publicitate, si de intruzie in vietile lor proprii, l-au determinat sa se retraga din competitia electorala, pe care omul a facut-o fara conferinta de presa.

Un fermier, din Texas, care candida pentru postul de judecator de judet, nefiind avocat, a starnit furia si aversiunea avocatilor locali. (Nu trebuie sa ai studii de drept pentru a fi un judecator ales). Extrem de beligerant si agresiv in campania lui era un avocat care candida pentru acelasi post judetean.

Afland ca in urma cu vreo zece ani, acest fermier a vandut zece tone de balegar fara sa declare fiscului suma realizata, a facut din asta tema principala a discursurilor electorale. "Asa om vreti ca judecator? Un om care incalca legea? Mai bine votati pentru zece tone de balegar! Peste noapte, cineva a votat pentru acest avocat, basculand vreo 10 tone de balegar, in fata usii biroului sau.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...