Demonstratiile negationistilor COVID nu trebuie interzise!

Autor: Marcel Furstenau - redactor DW
Marti, 04 August 2020, ora 16:19
4370 citiri

Fara masti, fara distantare - demonstratia de sambata de la Berlin, impotriva limitarilor impuse de coronavirus a fost o provocare intentionata. Un atac la adresa ratiunii unei societati preponderent solidare, care se opinteste de cateva luni cu puteri unite impotriva pandemiei. Majoritatea covarsitoare a oamenilor care traiesc in Germania ia in calcul limitarile din viata cotidiana cu mai mult sau mai putin entuziasm. Pentru ca oamenii sunt siguri ca numai astfel se poate castiga pe termen lung lupta impotriva virusului.

Rasplata pentru atata rabdare si spirit comunitar este cifra atat de impresionant de mica de infectari si decese din Germania, comparativ cu situatia la nivel international. Este un succes care a dus si la relaxarile ample, decise intre timp. Cafenelele si restaurantele s-au redeschis demult, cinematografele si salile de concert s-au trezit din hibernarea impusa, calatoriile nu mai sunt interzise. In scoli se reiau cursurile. In contextul dat, demonstratia bizara de la finele saptamanii trecute pare cu atat mai absurda.

Fara spirit de raspundere, fara a tine cont de ceilalti

Cei mai multi din cei care s-au inhaitat acolo sunt evident preocupati numai de propria persoana. Originea si motivele or fi fost diferite, dar comportamentul egoist a fost liantul care i-a unit. Nu au tinut cont de altii, nu au manifestat intelegere, nu au dat dovada de spirit de raspundere. Deviza demonstratiei este foarte graitoare: "Sfarsitul pandemiei - ziua libertatii". Mai multa ignoranta si prostie nici ca se poate inchipui.

Dar este bine ca acest protest grotesc a existat. Mai putin benefic e faptul ca se discuta iarasi, automat, despre limitarea dreptului la reuniune pasnica. Interzicerea manifestatiilor de acest gen le-ar oferi celor care iau parte la ele argumentul de care duc lipsa. Ei ar putea intr-un astfel de caz sa spuna: "ia priviti aici, statul ne incalca dreptul fundamental la liberatea de opinie si de reuniune." Dar asa, efectul este contrar: statul dispretuit fatis pe parcursul demonstratiei, aceasta democratie, a lasat protestul sa se scurga in van.

Demonstratia a fost si un triumf al democratiei

Aceasta adunare bizara sosita din toate colturile Germaniei nici ca s-ar fi putut mai bine autodemasca si face de ras. Toata lumea a putut vedea de care parte se afla clarviziunea si toleranta si de care parte obtuzitatea si intoleranta. Cu toata furia, de inteles, impotriva celor care refuza sa mai invete ceva - aceasta demonstratie a fost si un triumf al democratiei si statului de drept. Fiindca cine incalca legi sau nesocoteste reguli trebuie sa se astepte la consecinte. Asa s-a si intamplat la Berlin, unde politia a facut plangere impotriva organizatorului inca in timpul demonstratiei, fiindca nu au fost respectate normele de igiena.

Cand regulile au fost voios incalcate si in timpul proclamatiei finale, politia a pus capat blestemului. Statul este deci foarte bine capabil de actiune. Poate ca unora li s-a parut prea putin si prea tarziu, tinand cont de imaginile socante si de starea de spirit agresiva. Cu toate acestea, si astfel de proteste absurde trebuie permise in continuare. Chiar daca pot parea la un moment dat greu de suportat, ele sunt cu precadere una: expresia unei societati libere.

Acest articol a fost publicat si pe Deutsche Welle.ro

Marcel Furstenau este redactor al Deutsche Welle.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#berlin, #coronavirus, #proteste, #masti de protectie, #democratia , #stiri internationale