Scutul de la Deveselu, tema de discutie intre Putin si Biden. Rusii vor sa aiba acces la baza din Romania

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 19:18
5642 citiri
Scutul de la Deveselu, tema de discutie intre Putin si Biden. Rusii vor sa aiba acces la baza din Romania
Baza SUA de la Deveselu FOTO Ambasada SUA in Romania

In cadrul summitului care va avea loc saptamana viitoare, intre presedintele american Joe Biden si presedintele rus Vladimir Putin, Federatia Rusa va reitera pozitia sa privind un moratoriu in ceea ce priveste instalarea rachetelor cu raza medie si scurta de actiune, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Rusia a mai solicitat in urma cu cativa ani, prin vocea presedintelui Putin, un moratoriu privind desfasurarea de rachete cu raza medie si scurta de actiune in Europa, precum si in alte regiuni ale lumii.

Astfel, seful diplomatiei de la Moscova a confirmat ca Putin si Biden vor aborda si acest subiect. Sunt vizate instalatiile americane din Romania si Polonia.

In ceea ce priveste moratoriul Lavrov spune ca presedintele francez Emmanuel Macron sustine o asemenea idee.

Presedintele american Joe Biden a pornit miercuri catre Regatul Unit, prima etapa a turneului sau in Europa, unde urmeaza sa participe la summitul G7, inaintea unei intalniri foarte asteptate cu presedintele rus Vladimir Putin in Elvetia, relateaza AFP.

Inainte de decolarea Air Force One, Joe Biden a dat asigurari, pe termac, ca le va transmite "in mod clar lui Putin si Chinei ca Statele Unite si Europa sunt sudate".

Rusii propun SUA sa se verifice reciproc in Kaliningrad, Romania si Polonia

Lavrov propune ca expertii NATO sa se deplaseze in Kaliningrad pentru a inspecta instalatiile Iskander, in timp ce rusii sa aiba acces la instalatiile din Romania si Polonia, Moscova fiind ingrijorata ca lansatoarele americane MK-41 din Romania pot fi utilizate in scopuri ofensive.

"Avand in vedere lipsa de incredere (n.r. - dintre SUA si Federatia Rusa) noi propunem masuri pentru a verifica acest tip de moratoriu. Va invitam sa vizitati Kaliningradul pentru a vedea rachetele Iskander, iar in schimb, expertii nostri sa aiba ocazia sa viziteze bazele americane din Romania si Polonia", a declarat Lavrov, citat de agentia de presa Tass. Ministrul de Externe al Rusiei a reiterat faptul ca Moscova doreste sa se asigura ca instalatiile de lansare MK-41 sunt defensive, in contextul in care producatorul Lockheed Martin le prezinta atat cu utilizare defensiva, cat si ofensiva.

Cei doi lideri se vor intalni pe data de 16 iulie la Geneva, in Elvetia. Intrevederea dintre Joe Biden si Vladimir Putin va avea loc imediat dupa G7 si summitul NATO.

In ceea ce priveste summitul NATO, care va avea loc pe data de 14 iunie la Bruxelles, e de mentionat ca in cursul zilei de ieri secretarul general al NATO Jesn Stoltenberg a amintit Federatia Rusa, vorbind de diferitele provocari pentru care NATO trebuie sa fie pregatita. Seful Aliantei Nord-Atlantice a denuntat a denuntat atitudine agresiva a Rusiei fata de vecinii sai. Liderii aliantei vor discuta si despre China, care investeste masiv in noi capacitati militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#deveselu scut antiracheta, #Biden, #Rusia , #stiri internationale