Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Directorul general al OMS: "Persoanele cele mai sarace risca sa fie calcate in picioare in goana dupa vaccinuri"

Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 20:38
3457 citiri
Directorul general al OMS: "Persoanele cele mai sarace risca sa fie calcate in picioare in goana dupa vaccinuri"
FOTO Unsplash

Informatiile despre un al treilea vaccin promitator impotriva COVID-19 dau sperante, a declarat, luni, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atentia in acelasi timp ca "persoanele cele mai sarace si mai vulnerabile risca sa fie calcate in picioare in goana dupa vaccinuri", potrivit DPA si AFP.

"Odata cu cele mai recente vesti pozitive in legatura cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capatul acestui lung si intunecat tunel devine tot mai puternica", a spus seful OMS intr-o conferinta de presa la Geneva.

"Exista acum o speranta reala ca vaccinurile combinate cu alte masuri de sanatate publica dovedite sa puna capat pandemiei", a afirmat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut guvernelor sa se asigure ca fiecare tara primeste vaccinuri si a salutat declaratiile in acest sens din weekend ale G20, grupul marilor economii din lume.

"Exista acum un risc real ca persoanele cele mai sarace si mai vulnerabile sa fie calcate in picioare in goana dupa vaccinuri", a atras el totusi atentia.

Dupa Pfizer-BioNTech si Moderna, luni a venit randul tandemului AstraZeneca-Oxford sa publice rezultate preliminare ale vaccinului sau, care este in faza a treia de testare pe om.

Vaccinul a aratat o eficacitate cuprinsa intre 70% si 90%, in functie de modul in care este administrat. Primele doua vaccinuri au aratat o eficacitate de 95%, de asemenea tot conform unor rezultate preliminare.

Avantajul vaccinului AstraZeneca-Oxford este ca se pastreaza la temperaturi de cateva grade, in timp ce celelalte doua necesita temperaturi extrem de scazute.

Rusia si China desfasoare de asemenea teste, fiecare dezvoltand un vaccin national.

Pentru a se evita ca cele mai bogate tari sa achizitioneze toate dozele de vaccin, care in primele luni nu vor fi disponibile decat in cantitati limitate, OMS a creat un mecanism numit ACT-Accelerator care ar trebui sa permita distribuirea echitabila a vaccinurilor si a altor eventuale tratamente.

Insa pentru acest lucru vor fi nevoie de 4,3 miliarde de dolari imediat, a reamintit Tedros Adhanom Ghebreyesus, adaugand ca pentru anul viitor vor fi nevoie de alte 23,8 de miliarde de dolari.

Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vaccin, #coronavirus, #pandemie coronavirus, #masuri , #stiri internationale