Dreptul la avort, dezbătut la Curtea Supremă a SUA. Decizia va fi prezentată în primăvara anului viitor

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 14:43
1508 citiri
Dreptul la avort, dezbătut la Curtea Supremă a SUA. Decizia va fi prezentată în primăvara anului viitor
Femeia așteaptă un copil FOTO: Unsplash.com

Miercuri, 1 decembrie, la o Curte Supremă profund remaniată de către Donald Trump, dezbate o lege adoptată în 2016 de statul Mississippi.

Cei nouă ”înţelepţi”, dintre care şase sunt conservatori, urmează să analizeze, documentul care interzice avorturile după 15 săptămâni de sarcină, începând de la ora locală 10.00 (17.00, ora României).

Curtea urmează să-şi prezinte hotărârea în primăvara lui 2022.

Legea, în comparaţie cu alte legislaţii adoptate în ultimii ani, încalcă cadrul legal stabilit de către Curtea Supremă. Prin acceptarea examinării acesteia, Curtea a transmis semnalul că este pregătită să-şi revizuiască poziţia.

Această poziţie datează din 1973, prin hotărârea emblematică Roe v. Wade, prin care Curtea a stabuilit că Constituţia americană garantează dreptul femeilor de a avorta şi că statele nu le pot priva de acest drept.

În 1992, Curtea a precizat că acest lucru este valabil atât timp cât fătul nu este ”viabil”, adică până într-a 22-a sau a 24-a săptămână de sarcină.

Luând act de această jusrisprudenţă, tribunalele federale au blocat legea din Mississippi înante ca aceasta să intre în vigoare.

Oficiali din acest stat rural şi religios s-au adresat, atunci, Curţii Supreme.

Atunci când le-a acceptat recursul, în pofida faptului că nu era obligată să facă acest lucru, Curtea a anunţat că este pregătită să se întrebe despre limita ”viabilităţii”.

Însă Mississippi îicere în prezent să meargă mai departe şi să-şi anuleze pur şi simplu hotărârea din 1973.

”Suntem conştienţi de impactul cererii noastre”, subliniază într-un editorial, în Washington Post (WP), procurorul general al Mississippi Lynn Fitch.

”Însă, acum 49 de ani, Curtea a prvilegiat o intuiţie politică în defavoarea unui raţionament legal solid pentru a ajunge la o concluzie nefondată constituţional şi este timpul să corecteze această greşeală”, apreciază ea.

Toate eşaloanele Partidului Republican o susţin, dar şi Biserica Catolică şi numeroase asociaţii antiavort, dintre care unele au cheltuit milioane de dolari cu campanii publcitare înaintea acestei auderi.

Toţi aceşti actori consideră că a venit timpul lor, după o jumătate de secol de luptă judiciară şi politică.

”Suntem pe punctul de a intra într-o nouă eră, în care Curtea Supremă va trimite hotărârea Roe v. Wade în cotloanele istoriei, din care nu ar fi trebuit să iasă niciodată”, aprecia cu o zi înainte de audiere fostul vicepreşedinte Mike Pence, un ultraconservator creştin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avort, #lege avort SUA, #dezbatere , #stiri internationale