Mii de oameni fug din calea șuvoiului de lavă din Insulele Canare: „Mi-am pus toată viața într-o dubă” VIDEO

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 07:53
4195 citiri
Mii de oameni fug din calea șuvoiului de lavă din Insulele Canare: „Mi-am pus toată viața într-o dubă” VIDEO

Mii de locuitori din La Palma din Insulele Canare fug din calea șuvoiului uriaș de lavă care curge necontenit din munte. Valul de lavă are chiar și 12 metri înălțime.

Vulcanul Cumbre Vieja - aflat sub supraveghere strictă de câteva zile din cauza unei intense activităţi seismice - a erupt duminică, 19 septembrie, pentru prima oară în ultimii 50 de ani.

Râul de lavă continuă să erupă și la această oră. O arată chiar imaginile live făcute publice de autoritățile din zonă.

Lava avansează încet pe dealurile din La Palma până spre coastă, unde Todoque este ultimul sat dintre până la Oceanul Atlantic.

Experții spun că ar putea dura câteva zile până ce lava va parcurge restul de 2 kilometri până la mare sau ar putea să se răspândească mai mult pe uscat, îngropând alte zone rezidențiale și terenuri agricole.

Locuitorii care sperau să își mai salveze o parte din lucruri au fost obligați să își părăsească locuințele.

„Mi-am pus toată viața într-o dubă. Probabil că e pentru ultima dată când îmi văd casa”, a spus Javier López, unul dintre sinistrați, citat de abc.net.

Pompierii au săpat un șanț așa încât să poată devia șuvoiul de lavă îndepărtându-l pe cât posibil de case.

Erupția vulcanului a urmat un „tipar așteptat”, dar există încă multe incertitudini, a declarat Vicente Soler, un vulcanolog CSIC, principalul organism științific din Spania.

"Este dificil de spus dacă lava va ajunge la mare. Dacă sursa rămâne activă și cu un flux constant, va fi ușor să ajungă la ocean. Dar dacă există noi devieri de lavă, aceasta va încetini fluxul", a declarat el pentru BTC.

Ministrul Turismului din Spania a fost criticat după ce a spus că erupția vulcanică devastatoare din insula La Palma (Insulele Canare) ar putea fi folosită pentru a atrage turiști în Insulele Canare, informează The Guardian.

Invitată la un post de radio, ministrul Reyes Maroto a spus că insula este sigură și că erupția este "un spectacol minunat", scrie Euronews.

Aproximativ 35.000 de oameni care locuiesc în apropierea vulcanului. Aproape 10.000 au fost deja evacuați.

Citeste si:
Șuvoiul de lavă care țâșnește din vulcanul Cumbre Vieja din La Palma, filmat de aproape cu o dronă VIDEO
Șuvoiul de lavă care țâșnește din vulcanul Cumbre Vieja din La Palma, filmat de aproape cu o dronă VIDEO
Vulcanul Cumbre Vieja, de pe insula spaniolă La Palma, continuă să erupă, iar specialiștii spun că nu va înceta prea curând să arunce șuvoaie de lavă. Mișcările seismice continuă...
Locatari evacuați după ce un incendiu a izbucnit în baia unui apartament din Târgoviște
Locatari evacuați după ce un incendiu a izbucnit în baia unui apartament din Târgoviște
15 locatari ai unui bloc de locuinţe din Târgovişte au fost evacuaţi, duminică seara, 17 octombrie, după ce un incendiu a izbucnit într-unul din apartamente, a informat Inspectoratul pentru...
Sursa: Ziare.com