Europa si Kadhafi, un mariaj controversat cu multe necunoscute

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 14:54
3808 citiri
Europa si Kadhafi, un mariaj controversat cu multe necunoscute
Deutsche Welle

Bogatiile naturale detinute in propria tara reprezinta pentru dictatori o arma mult mai eficienta decat orice armata. Acest paradox, la prima vedere, se confirma si in cazul Libiei. Cum i-au convins pe europeni banii lui Kadhafi ca dictatorul libian este un partener de nadejde?

Mai mult de trei decenii, dictatorul libian a fost privit de Europa ca un proscris. Dupa ce liderul de la Tripoli a condamnat oficial folosirea armelor de distrugere in masa si terorismul, a devenit din nou un partener de incredere al Europei. De ce oare?, se intreaba : Deutsche Welle.

Muammar Kadhafi si-a lustruit trecutul intunecat cu foarte multi bani. A platit 2,8 miliarde de dolari despagubiri catre urmasii victimelor ucise in atentatele din discoteca berlineza La Belle, respectiv in explozia de la Lockerbie. Drept rasplata, ONU a uitat brusc de trecutul terorist al liderului libian.

SUA s-au aratat incantate, de asemenea, cand Kadhafi a anuntat ca renunta la armele de distrugere in masa. In 2003, au fost ridicate sanctiunile impotriva Libiei, iar in 2004 Tony Blair, Jacques Chirac si Gerhard Schroeder s-au grabit sa-i faca vizite de curtoazie fostului terorist al Africii.

"Aceasta tara s-a schimbat mult din punct de vedere politic si merita toata admiratia noastra", declara la vremea respectiva cancelarul german Schroeder. "Desigur, situatia din Libia nu se poate compara cu cea din tara noastra, dar directia asumata de prietenii nostri este cea corecta. Interesul comunitatii internationale este de a recupera Libia si de a o pozitiona pe harta lumii moderne " a completat cancelarul german.

In acelasi an, 2004, Kadhafi a vizitat UE la Bruxelles. A facut furori cu celebrele sale garzi de corp de sex feminin, a dormit intr-un cort si i-a adus la exasperare pe interlocutori cu monologuri interminabile. El descria suportul sau pentru lupta antiterorista ca fiind o batalie pentru eliberare:

"Ne-am indeplinit datoria. Am antrenat soldati care sa lupte pentru libertate pentru ca doar ei stiu sa lupte cu adevarat. Noi credem ca aceasta a fost datoria noastra istorica."

Intre timp, Libia a incheiat un parteneriat cu UE pentru regiunea mediteraneana. Indeosebi Italia a manifestat un interes sporit pentru Libia. In fosta colonie, opereaza multe companii italiene, iar Libia are participatii la foarte multe concerne italiene.

In 2006, UE si Libia au semnat un acord pentru limitarea imigratiei ilegale, iar Tripoli s-a angajat sa repatrieze refugiati africani din Europa in schimbul unei compensatii financiare de 50 milioane euro.

Cazul Bulgaria

Relatiile dintre UE si Libia s-au imbunatatit, in mod semnificativ, atunci cand Muammar Kadhafi a eliberat din inchisoare asistentele medicale din Bulgaria care erau acuzate si condamnate pentru infestarea cu HIV a peste 400 de copii libieni.

Sotia presedintelui francez, Carla Bruni, s-a ocupat personal de intoarcerea in conditii optime a asistentelor bulagre in tara natala, iar sotul ei a incheiat, cateva saptamani mai tarziu, acorduri financiare in valoare de 10 miliarde euro.

"Business as usual", pare a fi deviza Europei in relatia cu Libia. Italia aduce printr-un gazoduct petrol si gaze direct din Libia. Germania este, de asemenea, un client fidel al Libiei. 10 la suta din petrolul consumat in Germania provine din Libia.

"Vad in acest personaj de frunte un mare intelept. Recunosc ca tot ceea ce mi-a spus el in ultimii 15 ani despre crizele internationale corespunde realitatii", a declarat Sarkozy despre seful libian, la un moment dat. Ce face UE in aceste zile furtunoase pentru regimul politic libian?

Urmareste si tace. Reprezentantul UE pe probleme de politica externa, Katrine Ashton, a fost in masura sa formuleze doar o singura fraza: " urmarim situatia foarte atent si speram ca autoritatile libiene sa asculte pasurile oamenilor".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Libia Kadhafi relatii Europa, #conflicte Libia, #Europa UE Libia , #stiri internationale