Salvatorii australieni, constransi sa eutanasieze unele dintre balenele-pilot care au esuat intr-un golf din Tasmania

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 15:28
2317 citiri
Salvatorii australieni, constransi sa eutanasieze unele dintre balenele-pilot care au esuat intr-un golf din Tasmania
FOTO: Xinhuanet.com

Salvatorii australieni au trebuit sa ia joi decizia de a eutanasia unele dintre balenele-pilot care au supravietuit dupa ce au esuat intr-un golf din Tasmania, in contextul in care alte 380 de exemplare din aceeasi specie au murit deja in ultimele zile in acea zona, informeaza AFP.

Cursa contra cronometru, inceputa in urma cu patru zile, cand sute de balene-pilot au fost gasite esuate pe bancuri de nisip dintr-un golf aflat pe coasta vestica a insulei Tasmania, a permis salvarea a 88 de exemplare.

Bilantul ar putea sa se agraveze si mai mult, intrucat sansele de supravietuire a animalelor esuate scad de la o ora la alta.

"Cateva dintre animale sunt inca in viata si credem ca ele pot fi deplasate", a declarat Nic Deka, directorul Parcurilor Naturale din Tasmania.

El a explicat ca salvatorii, a caror sarcina este "coplesitoare din punct de vedere fizic", isi vor continua operatiunile de salvare pana la caderea noptii si, apoi, in cursul zilei de vineri.

"Probabil ca ne vom continua eforturile de a le salva si maine... ne concentram pe cele care par a fi cele mai vioaie si cu care avem cele mai mari sanse de reusita", a precizat acelasi oficial australian.

Circa 60 de persoane, inclusiv specialisti in protectia mediului si angajati ai unor ferme de acvacultura din zona, au petrecut ore intregi in apele reci din Macquarie Harbour, in mijlocul tipetelor scoase de cetaceele intrate in agonie.

"Este emotionant", a marturisit Sam Thalmann, unul dintre membrii echipelor de salvare.

Scurtarea suferintelor

"Oamenii stau in apa pana la brau sau pana la nivelul umerilor", a adaugat el.

"Exista animale care inoata in jur, ele emit aceste sunete. Vedem legaturile care exista intre ele si pe cei care formeaza un cuplu", a spus acelasi salvator australian.

Balenele-pilot, care pot sa ajunga pana la o lungime de sase metri si o greutate de o tona, sunt cunoscute pentru calitatea lor de a fi deosebit de sociabile.

Unele dintre ele au rezistat mijloacelor desfasurate pentru a le salva si au incercat sa revina langa familiile lor dupa ce au fost eliberate, fapt care le-a facut sa esueze a doua oara.

Nivel stresului resimtit de unele dintre aceste cetacee este atat de ridicat, incat autoritatile au anuntat ca s-au vazut constranse sa inceapa proceduri de eutanasiere pentru cel putin patru balene-pilot pentru a le scurta suferintele.

"Aceste patru cetacee au fost eutanasiate, putin mai devreme in cursul zilei de azi, cu ajutorul unor arme de foc si munitii speciale", a precizat Kris Carlyon, biolog marin la Departamentul de Mediu din Tasmania.

"Exista alte cateva balene pe care le examinam in prezent pentru un plan veterinar", a continuat el.

"Decizia are la baza doar motive care tin de bunastarea animalului. (Eutanasia, n.r.) este mereu un lucru pe care il avem in vedere, dar nu am recurs la el decat in cazuri de necesitate", a adaugat acelasi biolog.

Salvatorii australieni si-au concentrat joi eforturile asupra unui grup de 20-25 de balene, partial scufundate in apa, folosind barci de care au atasat cabluri pentru a le escorta pana in larg.

Dar, de acum inainte, salvatorii sunt nevoiti sa se gandeasca la cea mai buna metoda de evacuare a cadavrelor celor aproape 400 de cetacee care au murit in acea zona.

"Vom incepe sa elaboram un plan, privilegiem pista aruncarii lor in mare. Continuam sa tinem cont de parerile expertilor in privinta locului exact in care cadavrele vor trebui sa fie abandonate", a subliniat Nic Deka.

Odata abandonate, cadavrele "se vor umfla si vor pluti", ceea ce poate sa prezinte pericole pentru navigatie, sa polueze golful si sa atraga rechini si alti pradatori.

"Descompunerea unui numar atat de mare de animale ar putea afecta concentratiile de oxigen in anumite parti ale golfului si perturba viata marina in acest loc", a explicat Nic Deka.

O locuitoare din zona, pe nume Monique, care lucreaza pe un vas de croaziera, a declarat ca populatia locala este bulversata dupa ce a asistat la scene dureroase.

"Era atat de trist. Puteam sa vedem ca ele sufereau. Pe plaja... puteau inca sa respire, sa se intoarca, iar noi nu puteam sa le venim cu adevarat in ajutor", a precizat ea.

Motivele pentru care cetaceele esueaza uneori in masa raman necunoscute oamenilor de stiinta, care studiaza acest fenomen de mai multe decenii.

Anumiti cercetatori considera ca aceste balene-pilot ar fi putut sa devieze de la itinerarul lor, atrase de hrana care se gasea in proximitatea tarmului, sau ar fi putut sa le urmareasca pe una sau doua dintre ele care s-ar fi ratacit de grupul principal.

Kris Carlyon este de parere ca a fost vorba despre "un eveniment natural", intrucat astfel de esuari ale balenelor din aceasta specie s-au produs mereu de-a lungul istoriei, atat in Australia si in Noua Zeelanda, cat si in alte zone ale lumii.

"Intervenim in acest gen de situatii, dar nu putem sa facem prea mult pentru a preveni ca astfel de lucruri sa nu se mai intample", a subliniat specialistul australian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#balena, #Voluntari, #salvare, #eutanasiere, #constangere , #stiri internationale
Comentarii
Poza coolsnow
coolsnow
rank 5
trebuiau sa ii cheme pe: norvegieni, suedezi sau inuiti