Expertii UE vor declara eligibile ca ecologice investitiile in energia nucleara

Sambata, 27 Martie 2021, ora 17:37
2261 citiri
Expertii UE vor declara eligibile ca ecologice investitiile in energia nucleara
FOTO Pixabay

Expertii insarcinati de Uniunea Europeana cu evaluarea energiei nucleare din punct de vedere ecologic urmeaza sa declare ca aceasta este sustenabila, deci investitiile in domeniul respectiv pot fi aprobate, arata un document consultat sambata de agentia Reuters.

Comisia Europeana incearca sa finalizeze nomenclatura finantarilor sustenabile, conform careia pot fi clasificate investitiile in activitati economice din UE conform unor criterii ecologice stricte.

Expertii de la Bruxelles nu au ajuns anul trecut la un consens privind "eticheta verde" pentru energia nucleara. Ei au recunoscut ca aceasta produce foarte putin dioxid de carbon, care contribuie la incalzirea climei, dar au apreciat ca sunt necesare analize suplimentare privind impactul eliminarii deseurilor radioactive asupra mediului.

Comisia a cerut Centrului Comun de Cercetare (JRC) sa intocmeasca un raport pe aceasta tema. Reuters a consultat o versiune preliminara a documentului, care va fi publicata saptamana viitoare, si citeaza afirmatia ca "analizele nu au descoperit nicio dovada fundamentata stiintific ca energia nucleara dauneaza mai grav sanatatii umane sau mediului decat alte tehnologii de producere a energiei electrice".

JRC considera ca depozitarea deseurilor nucleare in formatiuni geologice adanci este "corespunzatoare si sigura", mentionand in acest sens exemplele Frantei si Finlandei, unde amenajarea unor astfel de situri este in stadii avansate.

Raportul JRC va fi examinat de doua comisii de experti, timp de trei luni, inainte de decizia finala a Comisiei Europene.

Cehia, Franta, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria au cerut saptamana aceasta Comisiei sa sprijine sectorul nuclear din UE.

Austria si alte tari se opun utilizarii energiei atomice, insistand asupra pericolului reprezentat de deseuri si asupra intarzierilor si costurilor in crestere ale proiectelor recente.

Tarile europene sunt in dezacord si cu privire la sectorul gazelor naturale. Unele state cer sa fie luata in calcul aceasta alternativa la carbune, care este si mai poluant, altele arata ca noile centrale prezinta riscul mentinerii timp de decenii a unor surse de emisii de gaze cu efect de sera. Comisia Europeana a redactat luna aceasta planuri pentru etichetarea ca ecologice doar a anumitor utilizari ale gazelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#centrale nucleare, #uniunea euopeana, #eligibile, #energia nucleara , #stiri internationale