Fortele americane l-au eliberat in Nigeria pe Philip Walton, fiul unui misionar luat ostatic in Niger

Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 19:25
4968 citiri
Fortele americane l-au eliberat in Nigeria pe Philip Walton, fiul unui misionar luat ostatic in Niger

Un american, Philip Walton, luat ostatic saptamana aceasta in Niger, in apropiere de frontiera cu Nigeria, a fost eliberat in urma unei interventii a fortelor americane in nordul Nigeriei, a anuntat sambataPentagonul, relateaza AFP.

Philip Walton, fiul lui Bruce Walton, un misionar instalat in Niger de 30 de ani, a fost luat ostatic marti, intr-o gradina, la Massalata, in sudul Nigerului.

Rapitorii l-au contactat ulterior pe misionar pentru a-i cere o rascumparare.

Dapartamentul de Stat american a confirmatmarti rapirea.

"Fortele americane au efectuat o operatiune de eliberare a ostaticului, la 31 octombrie devrem, in nordul Nigeriei, in vederea recupararii unui cetatean american tinut ostatic de catre un grup de barbati inarmati", a anuntat intr-un comunicat un purtator de cuvant al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Ministrul nigerian al Apararii Issoufou Katambe a anuntat anterior AFP eliberarea acestui ostatic, Philip Walton.

Philip Walton, in varsta de 27 de ani, a fost rapit marti de acasa de catre sase barbati inarmati cu pusti de tip Kalasnikov.

Rapitorii ar face parte dintr-o grupare armata nigeriana, suspectata de executarea unor ostatici in trecut.

"Mare victorie a fortelor speciale americane", a comentat pe Twitter presedintele american in exercitiu Donald Trump.

SAHELUL, O ZONA RISCANTA PENTRU OCCIDENTALI

Sahelul este cu regularitate teatrul unor rapiri ale unor occidentali de catre grupari jihadiste.

Franceza Sophie Petronin si doi ostatici italieni, dintre care unul a fost rapit in Niger, au fost eliberati la 8 octombrie, in Mali, insa mai multe persoane sunt tinute in continuare ostatice in Sahel.

Intre acesti ostatici se afla americanul Jeffery Woodke, rapit in Niger, in octombrie 2016, la Abalak, la aproximativ 200 de kilometri nord de Birni Nkonni.

Zona in care a fost rapit Philip Walton se afla, insa, departe de zona de actiune a gruparilor jihadiste. Este totusi o zona de contrabanda si banditism, din cauza "porozitatii" frontierei dintre Niger si Nigeria.

In august, sase lucratori umanitari francezi si doi nigerieni au fost asasinati la 60 de kilometri vest de Niamey, in Rezervatia Naturala Koure, un atac revendicat de gruparea Statul Islamic (SI).

Nigerul este vizat de atacuri jihadiste frecvent, soldate cu sute de morti.

Americanii dispun de doua baze de drone la Agadez si Dirkou, in nordul Nigerului.

Aparatura americana survoleaza permanent Sahelul si ofera o sustinere importanta fortelor franceze antijihadiste din cadrul Operatiunii Barkhane.

In octombrie 2017, patru militari americani din cadrul Fortelor speciale si cinci militari nigerieni au fost uciti intr-o ambuscada, la Tongo Tongo, in apropiere de Mali, in sud-vestul Nigerului.

Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic in Sahara Mare (EIGS), in contextul in care Statele Unite nu dispun, in mod oficial, de trupe in operatiuni la sol.

Citeste si:
6 miracole înfăptuite de Putin pentru lumea occidentală: "Revenirea Statelor Unite în Europa e cea mai bună veste pentru noi"
6 miracole înfăptuite de Putin pentru lumea occidentală: "Revenirea Statelor Unite în Europa e cea mai bună veste pentru noi"
Jurnalistul Florin Negruțiu vine cu o nouă abordare a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, referindu-se la aspectele pozitive care au decurs din asta, în mod paradoxal....
Amocul din Texas și contracararea fenomenului
Amocul din Texas și contracararea fenomenului
Tragedia care a îndoliat Texasul și America ne privește direct. Pentru că amocul care-i apucă pe unii adolescenți din Vest are legături nu ușor explicabile și cu restricțiile pandemiei,...
Comentarii
MAMULOS
rank 5
Cu bani prietene...din `53 `ncoa n-au convins pe nicaieri
Nonpolitikon
rank 5
S-au lăsat convinși cu dolari, sau cu plumb?