Gardieni de inchisoare filmati in timp ce lovesc cu brutalitate si umilesc detinuti, in Italia VIDEO

Joi, 01 Iulie 2021, ora 12:37
3488 citiri
Gardieni de inchisoare filmati in timp ce lovesc cu brutalitate si umilesc detinuti, in Italia VIDEO
Detinutii sunt loviti si umiliti de gardieni FOTO Captura video

Imagini in care gardieni care lovesc detinuti cu bastoane si pumnii, in urma unui protest legat de pandemia COVID-19, socheaza Italia si au provocat indignarea ministrului italian al Justitiei Marta Cartabia, relateaza AFP.

Bataia a avut loc la 6 aprilie 2020, in Inchisoarea Santa Maria Capua Vetere, la nord de Napoli.

Imaginile inregistrate de camere de supraveghere au fost difuzate miercuri, 30 iunie, de catre cotidianul Domani si au provocat un val de condamnari din partea clasei politice, dar si unele mesaje de sustinere a supraveghetorilor.

Ministrul Justitiei Marta Cartabia a denuntat o "ofensa si un utraj adus demnitatii detinutilor si uniformei pe care fiecare femeie si barbat din personalul penitenciar trebuie sa poarte cu onoare" si a cerut o examinare completa a ceea ce s-a intamplat.

Directorul penitenciarului, suspendat din functie

Parchetul a deschis o ancheta, anul trecut, dupa depunerea unor plangeri care denuntau violente din partea agentilor penitenciari, la o zi dupa un protest, cauzat de anuntarea unui caz pozitiv COVID-19 in randul detinutilor.

In total, 52 de membri ai personalului penitenciar au fost arestati sau au fost anuntati ca impotriva lor s-au declansat urmariri saptamana aceasta, suspectati de tortura, violenta si abuz de putere.

Instructia vizeaza in total 110 persoane.

Intre aceste persoane se afla seful Politiei Penitenciare a inchisorii, doi comisari si trei inspectori.

Directorul regional al Administratiei Penitenciare a fost suspendat din functie.

Inregistrarea video, care are peste sase minute si care este o compilatie din imagini filmate de camere de supraveghere plasate pe culoarele si scarile inchisorii, surprinde zeci de supraveghetori, multi dintre ei echipati cu casti si scuturi, atacand in mod brutal detinuti.

Detinutii incearca sa se apere, trec printr-un cordon de gardieni si sunt loviti in cap, cu picioarele si cu bastoane.

Unii dintre ei se tarasc pe jos, suferind in mod evident.

Un detinut in scaun rulant este lovit in spate, iar cel putin alti trei barbati sunt batuti in timp ce se afla la podea.

Unii dintre detinutii acestei inchisori - de securitate medie si inalta, in care sunt incarcerate peste 900 de persoane - au fost obligati in acea zi sa se dezbrace pentru a fi batuti, iar altii au fost plasati la izolare in mod arbitrar, potrivit unor marturii citate de parchet.

Schimburi de mesaje text intre gardieni arata ca operatiunea - la care au luat parte peste 280 de functionari din cadrul Politiei Penitenciare - a fost planificata si conceputa ca represalii.

"Maine, cu parul, ii sacrificam ca pe niste vitei", scrie un supravietuitor, potrivit parchetul.

Ministrului Justitiei i se cer explicatii

Marta Cartabia a convocat o reuniune de urgenta miercuri cu directorul Administratiei Penitenciare si inspectorul general al inchisorilor, in care au convenit ca este necesara o actualizare a sistemului de camere de supraveghere a sistemului penitenciar si o consolidare a formarii personalului penitenciar.

"Participantii au condamnat cu cea mai mare fermitate violenta si umilirea detinutilor, care nu poate fi nici justificata si nci scuzata", a subliniat intr-un comunicat ministrul.

Liderul Partidului Democrat (PD, centru-stanga) Enrico Letta a denuntat aceste fapte drept "intolerabile" si i-a cerut Martei Cartabia sa prezinte explicatii in Parlament.

Extrema dreapta, in schimb, si-a exprimat solidaritatea cu supraveghetorii si reproseaza cotidianului Domani faptul ca a publicat fotografii ale unora dintre acuzati.

Liderul Ligii (extrema dreapta) Matteo Salvin a anuntat la postul de radio CRC ca viziteaza inchisoarea joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
O femeie care l-a hărţuit pe cântăreţul Harry Styles a fost închisă şi i s-a interzis să îl vadă pe acesta pe scenă, potrivit news.sky.com. Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani,...
#Italia, #inchisoare, #gardieni penitenciare, #bataie penitenciar, #camera supraveghere, #ancheta, #protest , #stiri internationale