Guvernul german vrea sa inchida frontiera cu Franta, pe fondul pandemiei de COVID-19. Parisul se opune

Luni, 15 Februarie 2021, ora 17:29
2350 citiri
Guvernul german vrea sa inchida frontiera cu Franta, pe fondul pandemiei de COVID-19. Parisul se opune
Steffen Seibert, purtator de cuvant al al guvernului german FOTO Twitter

Guvernul german a anuntat ca se gandeste sa-si inchida frontierele - in lupta impotriva variantelor noului coronavirus - cu Franta, unde situatia sanitara se degradeaza in Moselle, o masura careia secretarul de Stat insarcinat cu Afacerile Europene Clement Beaune i se opune, in contextul in care Berlinul filtreaza deja intrarile din Austria si Cehia, relateaza AFP.

Parisul "doreste ca Germania sa nu-si inchida complet frontiera" cu Franta si indeamna, la postul de radio France info, la "o concertare" in vederea evitarii acestui scenariu.

"Daca Germania isi restrange si mai mult circulatia" in Franta, "as dori sa definim impreuna exceptii cat mai larg posibile. Avem doua preocupari majore: transportul rutier si muncitorii frontalieri. Pentru aceste persoane, este o chestiune de capacitatea de a munci si a-si castiga traiul", subliniaza Clement Beaune.

"Vom face totul pentru a discuta sa nu existe nicio decizie care sa nu fie coordonata, pentru ca sa nu existe surprize neplacute", a subliniat el, anuntand ca urma sa discute luni cu ministrii-presedinti ai celor trei landuri germane care se invecineaza cu Franta.

Intrebat despre ingrijorarile Parisului, Guvernul german a anuntat luni ca "va continua sa observe cu precizie situatia (sanitara), pentru a evalua in mod continuu masurile in lupta impotriva pandemiei" covid-19.

"Controale consolidate vizand tarile de la frontiera nu sunt normalitatea si sunt impuse doar pe o perioada determinata, in functie de conditiile legate de amenintarea variantelor" noului coronavirus, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert, care evoca masuri "de ultim recurs".

Asemenea controale la frontiera cu Moselle nu sunt excluse, insa se va face totul pentru a se evita perturbarea muncitorilor transfrontalieri, a dat asigurari Tobias Hans, conducatorul conservator al micului land Saarland, situat in sud-vestul Germaniei si care se invecneaza cu Franta.

Ei ar putea circula in baza prezentarii unui test negativ, a sugerat el.

In ceea ce priveste decizia germana de a-si inchide o parte a frontierelor - cu Cehia si Tirolul austriac - "nu cred ca a existat o dezbatere cu Comisia Euroepana (CE)", si-a exprimat regretul Clement Beaune.

"Comisia a amintit, pentru ca o vreme ne-am coordonat masurile europene, sa definim reguli comune, un cadru, ca acest lucru nu este conform cadrului european. A avut loc o discutie ieri intre comisarul european de resort si ministrul german, pentrtu a se explica", a declarat el.

Controalele impuse de Germania duminica au condus luni la formarea unor cozi de asteptare la frontiera cu Cehia, scrie presa germana.

Ministerul german de Interne a anuntat ca s-au eefctuat 10.000 de controale pana luni dimineata, dintre care jumatate s-au soldat cu respingeri.

O lista de profesionisti autorizati sa treaca frontiera a fost stabilita, subliniaza ministerul german, care da asigurari ca lucreaza la "solutii pe masura", care sa tina cont de realitatea de la frontiera.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Germania, #Franta, #frontiere, #Covid 19 , #stiri internationale