Gigantul producator de tigari Philip Morris da in judecata micutul Uruguay

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 23:35
4928 citiri
Gigantul producator de tigari Philip Morris da in judecata micutul Uruguay
Foto: tias.com

Concernul Philip Morris da in judecata Uruguay dupa ce aceasta tara a decis sa creasca suprafata avertismentelor privind efectele fumatului asupra sanatatii de pe pachetele de tigari, de la 50% la 80%.

Gigantul producator de tigari s-a folosit pentru procesul impotriva Uruguayului de un acord de comert bilateral incheiat de aceasta tara cu Elvetia, unde si-a stabilit si sediul dupa mutarea din SUA. Acest acord da dreptul multinationalelor elvetiene sa dea in judecata Uruguayul daca sunt adoptate legi ce le micsoreaza profitul, scrie The Independent.

Philip Morris da in judecata guvernul Australiei

Procesul ar urma sa se tina intr-o curte de arbitraj speciala ISDS, creata pentru rezolvarea litigiilor dintre state si investitori.

O articol care prevede aceste curti ISDS se gaseste si in Tratatul Transatlantic de Comert si Investitii care ar urma sa fie semnat intre UE si SUA. Criticii Tratatului se tem ca tribunalele se vor umple de procese in care multinationalele din SUA ataca guvernele europene in domenii ca reglementarea consumului de tutun, sanatate, siguranta si controlul calitatii.

Saptamana trecuta Uruguayul si-a facut public dosarul apararii, gros de 500 de pagini, sustinand ca este dreptul guvernului si datoria sa sa aiba grija de sanatatea si bunastarea cetatenilor si ca decizia este conforma cu tratatele internationale privind controlul consumului de tutun.

Uruguayul, cu al sau produs intern brut de numai 53 de miliarde de dolari si o populatie de 3,4 milioane de locuitori, este un pitic in comparatie cu concernul Philip Morris, care are incasari anuale de 80 de miliarde de dolari.

Politica antifumat a Uruguayului a inceput in 2005, cand 40% din populatia adulta fuma. Acum, doar 23% dintre uruguayeni fumeaza.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Philip Morris Uruguay proces tigari, #Philip Morris Uruguay proces avertismente, #Philip Morris Uruguay judecata pachete , #stiri internationale