Penurie alarmantă de carburant în Regatul Unit. Cum a ajuns guvernul britanic să acuze un sindicat al transportatorilor de criză

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 18:39
3364 citiri
Penurie alarmantă de carburant în Regatul Unit. Cum a ajuns guvernul britanic să acuze un sindicat al transportatorilor de criză
Numeroase staţii de alimentare cu carburant au fost închise FOTO Pixabay

Ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps a acuzat duminică, 26 septembrie, un organism care reprezintă sectorul rutier de faptul că a ”declanşat” penuriile de carburant cu care se confruntă Regatul Unit.

Guvernul a decis să acorde 5.000 de vize unor şoferi străini, cu scopul de a soluţiona această criză, relatează AFP.

”Unul dintre organismele care reprezintă transportatorii a susţinut un briefing iresponsabil (cu privire la eventuale penurii), care a contribuit la declanşarea crizei”, a acuzat ministrul la Sky News, denunţând o ”situaţie fabricată” printr-un gest ”foarte inutil” şi”contraproductiv”.

Numeroase staţii de alimentare cu carburant au fost închise, în ultimele zile, iar cozi uriaşe de aşteptare se formează la alte pompe de benzină, britanicii ignorând astfel îndemnuri la calm ale Guvernului Johnson.

Cauza sunt numeroase penurii - care afectează inclusiv sectorul agroalimentar -, antrenate de lipsa a 100.000 de şoferi de TIR, după Brexit şi pandemia covid-19.

Numeroase sectoare avertizau de mai multe luni cu privire la aceste penurii, însă ministrul Transporturilor atribuie vina numai unui organism care reprezintă transportatorii.

”A avut loc o reuniune în urmă cu aproximativ zece zile, în cursul căreia una dintre asociaţiile transportatorilor a decis să divulge detalii presei”, a precizat Grant Shapps.

”Acest lucru a creat un grad destul de mare de îngrijorare, pentru că oamenii reacţionează în mod natural la acest gen de lucruri”, a declarat el.

Ministrul nu a numit acest organism, însă o sursă guvernamentală a declarat Mail on Sunday că Road Haulage Association (RHA, Asociaţia transportatorilor rutieri) este ”în întregime vinovată de această panică şi de acest haos”.

Grant Shapps a acuzat asociaţiile din acest sector de faptul că ”vor cu orice preţ” să angajeze ”mai mulţi şoferi europeni, (care) scad salariile britanice”.

Guvernul lui Boris Johnson s-a văzut obligat de criză, sâmbătă, să acorde până la 10.500 de vize de muncă provizorii - dintre care 5.000 rezervate şoferilor -, un viraj neaşteptat în domeniul imigraţiei profesioniştilor după Brexit, în contextul în care Executivul insistă neîncetat ca regatul să nu mai depindă de forţa de muncă străină.

Aceste permise de şedere pe o peroadă de trei luni - din octombrie în decembrie - constituie doar ”o parte” a soluţiei la penuria de şoferi, a apreciat duminică Grant Shapps.

El a argumentat că ”soluţia pe termen lung” nu poate fi ”intrarea într-un cerc vicios constant în care nu suntem capabili să formăm oameni aici şi să-i angajăm cu salarii decente”.

Ministrul a preferat să pună accentul asupra altor măsuri excepţionale adoptate sâmbătă, precum mobilizarea examinatorilor de la Ministerul Apărării în vederea emiterii a mii de permise pentru TIR în săptămânile următoare.

Rod McKenzie de la Road Haulage Association a respins drept ”absurde” aceste acuzaţii ”fără niciun fundament” potrivit cărora el ar fi avertizat presa cu privire la eventuale penurii.

El a îndemnat Guvernul să adopte o abordare ”holistică” a crizei.

Citește și:
Țara din Europa unde oamenii au început să reducă drastic din bugetul pentru mâncare. Familiile renunță la hrana pentru copii, alcool și dulciuri
Țara din Europa unde oamenii au început să reducă drastic din bugetul pentru mâncare. Familiile renunță la hrana pentru copii, alcool și dulciuri
Vânzările cu amănuntul pentru luna octombrie, în Italia, au înregistrat scăderi „dezastruoase”, pe fondul valul de creșteri de prețuri. Reducere masivă a cheltuielilor pentru...
Realitatea de la granițele Europei. ”Dacă nu am fi făcut 500 km de autostradă, dar eram în Schengen, am fi mers mult mai bine pe export-import”
Realitatea de la granițele Europei. ”Dacă nu am fi făcut 500 km de autostradă, dar eram în Schengen, am fi mers mult mai bine pe export-import”
Mii de camioane de marfă tranzitează zilnic punctele de frontieră ale României. Media anuală a timpilor de așteptare la granițele Europei este de 6-8 ore. În acest timp transportatorii, fie...