Impotriva femeilor - Tara unde violul este considerat distractie

Duminica, 28 August 2011, ora 16:05
21425 citiri
Impotriva femeilor - Tara unde violul este considerat distractie
Foto: cdukeshawn.files.wordpress.com

Incercati sa va inchipuiti o tara unde femeile au o sansa mai mare sa fie violate decat sa invete sa citeasca, o tara unde violul in grup este considerat o activitate distractiva, o tara atat de corupta moral, incat unul din patru barbati a agresat sexual o femeie.

In aceasta suferinta tacuta traiesc milioane de femei din Africa de Sud. Aici nu este vorba de un stat subdezvoltat, unde saracia, foamea si bolile ar distruge orice simtaminte ale civilizatiei, ci de o tara nou-industrializata, cu o valoare a produsului intern brut ce o plaseaza printre primele economii ale lumii.

Intr-adevar, cele mai dezvoltate zone ale Africii de Sud sunt concentrate in jurul a doar cinci mari orase, anume Johannessburg, Cape Town, Port Elizabeth, Pretoria si Durban, restul tarii avand probleme grave cu rata mare a somajului, dezvoltarea precara, omuciderile si epidemia de HIV/SIDA.

Insa si in acele regiuni infloritoare agresiunile sexuale sunt iesite de sub control. Intr-un studiu efectuat in Johannesburg si Pretoria, aproape jumatate din barbatii intervievati au recunoscut ca au siluit o femeie.

O tragedie fara limite

Oficial, anul trecut au existat 68.332 de cazuri consemnate de viol. Problema este ca majoritatea femeilor ce trec printr-o astfel de experienta traumatizanta trec sub tacere cele intamplate, de teama represaliilor. S-a dovedit ca numai o femeie din noua depune plangere impotriva atacatorului, o cifra apropiata de adevar a numarului total de victime, doar pentru perioada 2010-2011, fiind undeva in jur de 600.000.

Incidenta agresiunilor sexuale este atat de mare, incat in timpul pe care l-ati petrecut pana acum citind acest articol o femeie deja a fost atacata si agresata.

Violul este socotit o experienta placuta

Dezgustatoare este si mentalitatea barbatilor. Intr-un studiu facut de Interpol, aproape un sfert din barbatii care stiau pe cineva care a fost victima unui viol erau de parere ca si pentru acestea agresiunea a provocat placere. Acelasi lucru este relevat si de un alt studiu al UNICEF asupra baietilor inrolati in scoli. Din 120.000 de baieti, 40.000 au raspuns ca violul este pentru fete o experienta placuta.

Una din cele mai agravate forme de agresiune sexuala este jackrolling-ul, o forma specifica de viol in grup si este practicata mai ales de tineri, dornici de a trece de acel prag critic al adolescentei.

Abuzul sexual, o metoda de a-si arata puterea

Pentru acestia e si o forma de a castiga respect si fac totul cat se poate de vizibil, ca intreaga comunitate sa fie martora la aceasta expunere a puterii lor. Victima, care sufera traume nu numai fizice, dar si psihice nu este pentru ei decat un mijloc de a obtine aceasta putere. Nu se gandesc ca ranesc o fiinta umana, pentru ei victima e doar un obiect in cadrul unui joc, dupa cum spune si o vorba foarte celebra in aceasta tara. Femeia nu este perceputa ca o fiinta ce poate sa isi ia propriile decizii, deoarece ea nu are forta de a si le impune.

Aceste conceptii abjecte tradeaza colapsul unei tari care pune accent pe dominatia masculina in toate aspectele vietii. Tot ceea ce conteaza este forta si brutalitatea pe care o exercita barbatul, fara a lua in considerare consecintele actiunilor lui asupra altor oameni si dreptul sau inalienabil de a-si impune puterea si vointa in mod indiscriminatoriu.

Au fost documentate cazuri in care o femeie era violata, iar partenerul ei era fortat sa fie martor la aceste acte de o nemasurata cruditate, doar ca atacatorul sa isi demonstrateze superioritatea.

Regimul de apartheid a condus la legitimizarea violentei ca metoda de raspuns in fata tuturor nemultumirilor si a reusit sa treaca dincolo de el, imprimandu-se in intreaga societate sud-africana. Deficientele economice, lipsa unor principii si a unei morale care sa uneasca o comunitate au avut ca efect canalizarea frustrarilor barbatilor catre acel segment al populatiei foarte vulnerabil si lipsit de aparare.

Nu exista dreptate pentru victime

Femeia care isi cauta dreptatea in justitie este ostracizata de comunitatea in care traieste, deoarece recunoasterea actului de viol este dezonoranta pentru victima. In aceasta lume halucinanta, vina apartine in totalitate partii vatamate, iar cei responsabili, de regula, scapa. Chiar daca sunt implicate autoritatile, asta nu garanteaza nimic. Sistemul judiciar nu scapa nici el de aceste prejudecati, rata de incarcerare a vinovatilor fiind mai mica de un procent.

Un adevar si mai incomod

O problema la fel de serioasa o prezinta cazurile de agresiune sexuala impotriva adolescentelor si copiilor. In acel colt al continentului, s-a propagat credinta conform careia contactul sexual cu o virgina vindeca agresorul de SIDA. In 2009 au existat 413.000 cazuri noi de imbolnavire, dintre acestea in jur de 60.000 fiind printre copii. Pentru aproape o treime din numarul total de fete, primul contact sexual a fost unul fortat. In urma unui studiu al autoritatilor in scoli 62% din respondentii de sex masculin nu priveau violul ca un act violent. Din totalul de abuzuri sexuale copii sunt victime in 40% din cazuri.

Mai grave sunt agresiunile impotriva bebelusilor, in cateva cazuri foarte cunoscute pruncii fiind violati in grup de barbati ce contractasera SIDA. Victimele necesita deseori operatii costisitoare, datorita ranilor profunde.

Pentru a completa acest peisaj tulburator, homosexualii si lesbienele cad victima violului corectional. Acestei practici ii este atribuita capacitatea de a vindeca victimele de comportamentul lor considerat deviant. In aprilie 2008, Eudy Simelane, o activista foarte cunoscuta, a fost violata si injunghiata de patru barbati. Dintre acestia, numai doi au fost condamnati.

Aceasta crima este una din cele peste 30 de omucideri din ultimii ani care au avut ca tinta femeile de o alta orientare sexuala si unul din putinele cazuri in care au fost gasiti vinovatii.

O problema sistemica

In Africa de Sud, unul din patru barbati violeaza o femeie, iar de-a lungul vietii lor aproape jumatate din femei vor pica victime acestui tip de agresiune sexuala. Institutiile nu pot reactiona si lua actiune impotriva acestui flagel. Pana si presedintele tarii, Jacob Zuma a fost acuzat de viol. Desi a fost achitat, felul in care acesta s-a comportat de-a lungul procesului a atras critici din partea organizatiilor umanitare si a presei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#agresiuni sexuale Africa Sud, #viol Africa, #viol HIV SIDA , #stiri internationale