Incendiile din Padurea Amazoniana de pe teritoriul Braziliei, cele mai severe din ultimul deceniu

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 21:39
5025 citiri
Incendiile din Padurea Amazoniana de pe teritoriul Braziliei, cele mai severe din ultimul deceniu
Fotografie generica FOTO Pixabay

Incendiile din Padurea Amazoniana braziliana au crescut cu 13% in primele noua luni ale anului in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut in contextul in care regiunea padurii tropicale se confrunta cu cea mai severa serie de incendii din ultimul deceniu, potrivit datelor agentiei de cercetari spatiale Inpe, informeaza Reuters.

In septembrie, satelitii au inregistrat 32.017 de zone fierbinti in cea mai mare padure tropicala din lume, o crestere cu 61% fata de aceeasi luna in 2019.

In august anul trecut, incendiile dezlantuite in Amazon au ajuns pe primele pagini ale ziarelor, iar lideri mondiali precum Emmanuel Macron, presedintele Frantei, au criticat Brazilia pentru lipsa de actiune in ceea ce priveste protejarea padurii tropicale.

Marti, Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, a facut apel la un efort global pentru a oferi 20 de miliarde de dolari in scopul stoparii defrisarilor din Amazon si a amenintat Brazilia cu ''consecinte economice'' neprecizate daca nu ''se va opri din a distruge padurea''.

Presedintele brazilian Jair Bolsonaro a criticat dur afirmatia lui Biden, catalogand-o drept ''o amenintare lasa'' la adresa suveranitatii Braziliei si ''un semn clar de dispret''.

Potrivit datelor colectate de Inpe, in 2019 incendiile au atins apogeul in august si au scazut considerabil in intensitate luna urmatoare, dar perioada de varf de anul acesta a fost mai severa. Atat august, cat si septembrie 2020 au egalat sau au depasit singura luna cu perioada de varf de anul trecut.

''Am avut doua luni cu multe incendii. E deja mai rau decat anul trecut'', a spus Ane Alencar, director stiintific in cadrul Amazon Environmental Research Institute (IPAM) din Brazilia. ''S-ar putea inrautati daca seceta continua. Suntem la mila ploii'', a precizat ea.

Amazonul este afectat de un sezon secetos mai grav ca anul trecut, pe care oamenii de stiinta l-au atribuit in parte incalzirii Oceanului Atlantic de Nord, care atrage umezeala din America de Sud.

In Padurea Amazoniana, care cuprinde suprafete din noua tari, exista in prezent 28.892 de focare active, potrivit unui instrument de monitorizare a incendiilor finantat partial de agentia spatiala americana NASA.

Incendiile din septembrie nu parjolesc doar zonele recent defrisate si terenurile agricole, acolo unde fermierii le declanseaza pentru a curata pamantul, ci au cuprins o suprafata din ce in ce mai mare de padure virgina, o tendinta ingrijoratoare care sugereaza ca padurea tropicala devine mai uscata si mai predispusa la incendii.

Circa 62% dintre incendiile amazoniene au avut loc in paduri in luna septembrie, in comparatie cu doar 15% in august, potrivit unei analize a imaginilor satelitare realizata de fundatia Amazon Conservation, cu sediul in Statele Unite.

Incalzirea Atlanticului de Nord aduce de asemenea seceta si in regiunea braziliana Pantanal, cea mai intinsa zona umeda de pe planeta, care s-a confruntat anul acesta cu un numar mai mare de incendii decat pana acum, potrivit datelor Inpe. Conform unei analize a Universitatii Federale din Rio de Janeiro, 23% din zonele mlastinoase, habitatul celei mai dense populatii de jaguari din lume, a ars.

''Brazilia este in flacari'', a spus Cristiane Mazzetti, o activista in domeniul padurilor din cadrul organizatiei Greenpeace Brasil, intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#incendii, #padure Amazon, #Brazilia , #stiri internationale