Irlanda: Guvernul discuta recomandarea expertilor medicali de reimpunere a masurilor de izolare

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 10:07
2313 citiri
Irlanda: Guvernul discuta recomandarea expertilor medicali de reimpunere a masurilor de izolare
FOTO Unsplash

Principalii experti in sanatate publica din Irlanda au recomandat duminica guvernului ca tara sa intre intr-o a doua carantina nationala pentru o perioada de patru saptamani, o propunere surprinzatoare pe care executivul o va lua in discutie luni, transmite Reuters, citand doua surse guvernamentale de la Dublin.

Echipa pentru urgente de sanatate publica a recomandat un salt la nivelul maxim, 5, al restrictiilor, de la actualul nivel 2 al masurilor in 24 din cele 26 de comitate irlandeze, respectiv 3 in Dublin si Donegal.

Guvernul a adoptat aproape integral recomandarile echipei de experti medicali in perioada pandemiei, insa una din surse a afirmat ca o revenire la masurile de izolare ar avea un impact economic si social considerabil.

Prim-ministrul Micheal Martin si liderii celorlalte doua forte din coalitia de guvernare se vor intalni luni cu principalul responsabil medical, inaintea unei sedinte de cabinet in care vor fi discutate recomandarile.

Nivelul 5 ar insemna ca locuitorilor li se va cere sa ramana acasa si doar magazinele cu produse esentiale vor ramane deschise. Spre deosebire de primul "lockdown", scolile si cresele ar functiona in continuare.

La fel ca majoritatea tarilor din Europa, Irlanda inregistreaza o crestere constanta a numarului zilnic de infectari incepand de la finele lui iulie, dupa ce a iesit treptat dintr-una din cele mai stricte carantine din Europa. Sambata au fost raportate cele mai multe cazuri de dupa sfarsitul lui aprilie.

Totusi, totalul de cazuri cumulate pe 14 zile in Irlanda, de 104,6 la 100.000 de locuitori, reprezinta doar a 14-a rata de infectare din cele 31 de state europene monitorizate de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

Irlanda are o capacitate spitaliceasca relativ scazuta comparativ cu alte tari europene. Numarul pacientilor cu COVID-19 internati a crescut constant pana la 132, insa varful de 881 a fost atins in aprilie, in timpul carantinei nationale.

Principalul lobby al mediului de afaceri, Ibec, a reactionat cu consternare la informatia privind recomandarea expertilor medicale, cerand sa fie publicate dovezile care stau la baza acesteia.

"Este intolerabil ca, dupa sase luni, inca primim criterii vagi si care sunt modificate permanent pentru a propune astfel de restrictii severe", a declarat liderul Ibec, Danny McCoy.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Irlanda, #discutie, #reimpunere, #masuri, #izolare , #stiri internationale