Islanda a castigat lupta legala cu deponentii din Marea Britanie, astfel incat statul islandez nu mai este obligat sa plateasca guvernelor britanic si olandez depozitele neonorate din bancile care au dat faliment in Islanda.
Tribunalul din cadrul EFTA (European Free Trade Association) a dat castig de cauza Islandei, pentru ca aceasta a tratat nediferentiat depozitele straine si pe cele locale, ale islandezilor. Ca urmare a proportiilor crizei in Islanda, aceasta a ajuns in imposibilitatea de plata, noteaza Financial Times.
Islandezii au rasuflat usurati la aflarea sentintei, dupa ce oficialii guvernamentali au pregatit de multa vreme populatia pentru o infrangere. "Este o mare satisfactie faptul ca am castigat procesul Icesave; decizia tribunalului EFTA reprezinta inchiderea unui foarte lung proces", au declarat reprezentantii guvernamentali.
Cazul isi are originea in faptul ca Landsbanki, banca islandeza in prezent falimentara, a atras mii de depozite din partea olandezilor si britanicilor, ca urmare a unor dobanzi foarte ridicate la depozitare.
In Islanda functiona, la momentul crizei, un sistem de compensare, insa acesta nu avea suficienti bani pentru acoperirea tuturor depozitelor. Dupa falimentul bancii, autoritatile britanice si olandeze au solicitat din partea Islandei acoperirea pierderilor inregistrate de catre banca, in procesul ce a fost cunoscut sub numele de Icesave.